Plaster dada & Titek-Titek Noda

Sik lamak gik Chirstmas ohh..ku nang suka lah chirstmas tok, aku dah start dah humming lagu chirstmas..bukan apa, start jak chirstmas ..mesti best2 sales..semua dasan sale...even india street pun sale koh...ku sik pat nangga sale-mesale tok start nyawa ku nak berbeli barang...penyakit kah apa ya..kelak2 berbeli barang sik juak aku makei..ada baju ku gik dalam plastik sik dipakei..ada sekali aku di KL shopping nangga Hans Isaac model for Yision pun brand...kacak bena nya makei sweater ya..beli lah aku tek..cek2 sekali ku makei ...malas ku nak madah Hans Solo (watak dalam Star Wars) kacak gik kali..malasku..ku salahkan api kunin kat supermarket ya...nyuruh ku tang kacak jak mekei masa dalam fitting room tapi sebenarnya..hampehhh "I Hate You Api Kunin!" (api disalah nya maka kau pun nang sik kacak duey!)

(I Hate you api kunin...nyuruh ku tang tebah jak makei baju..tapi sebenarnya..hampeh!)

Kitak orang pernah sik ngenek boypren..abang..bapak kitak orang shopping..lepas ya kitak orang nangga T-shirt or baju ya kacak tapi bila disuruh kitak orang boypren,abang or bapak kitak orang makei baju ya jadi sik kacak? mesti ada jak sik kenak nya...ahh tensen nyawa ku ehhh coba suruh dak brad pitt makei gak..makei guni beras pun kacak...mun kita tek terpaksa nangga cutting lah..fabrik lah..apa lah padah jak..ngakuk jak kau (duey) sik kacak..sudehhh

(perlukah aku dramatik mcm tok miker kenak aku aku sik kacak makei baju nak dipakei patung or model dalam magazine ya? ..ngakuk jak kau sik kacak duey!)

Based from that Intro (yahh panjang sik intro ku...) last week jalan lah sopping ku ngan kawan ku plan tek nak ngenek jak nya berbeli tek...tapi aku kuat juak coba baju ya ku malas..setiap kali ku nyoba mesti ku ada problem tok..mesti palak sus ku cedol2 jak kat baju ya tek..sik lah ketara gilak tapi ku nang cerewet mun nak berbeli tok ...kawan ku nak alah2 tetak mun ku coba baju yang sik sesuai ...mesti ku ada problem palak sus ku ya...hahahah (ku tetak juak time naip tok!)

Lepas kenak tetak and kenak komen ala2 pengomen tetap American Idol..ya kawan ku madah

Kawan ku:ehh duey mun rempuan nak..mun kmk orang nak makei baju bare back...or baju nak mendedah2 tok kmk orang makei Nipple Tape..mun makei ya sik nampak palak sus ya
Aku: bena ngek? mun orang laki boleh sik makei ohh?

Kawanku: nie ku tauk...bolehlah nak...anyway ya macam handiplast bah tapi pakei palak sus jak...bena mun ko makei ya nya lalu ilang and cober apa2 yang patut..mun ko nak tauk ..bukan setakat nipple tape jak..tape pakei badan pun ada..mun nak nyuruh baju tang kacak dipakei ada orang sanggup ngetape seluruh badan nya makei tape..ala org hollywood mun nak pergi red carpet event banyak molah mcm ya..mun ko mauk ku ada tape ya..

Aku: Mena..apa ku sik tauk ohh? tapi badan ku rasa sik perlu lah nak...bukan ku nak pergi red carpet kah apa..mun nipple tape ya mauk ku..siney nak meli ya? ko nulong ku meli lok..mun ku meli kelak eran ajak lah salesgirl nangga aku meli kelak..

Kawanku: aihh watson ada...kedong ko makei baju purple(ari ya ku makei baju purple sama warna ngan pekerja watson) beli jak kat watson ..kelak ku nulong ko meli..
Pergilah kmk duak ke watson ya tek...kawan ku sora terbabak jak madah "ahhh nya tok nipple tape" geram ku ngan nya..ya nama nya sabotaj ....

(sikpat ku nyarik gambar nipple tape..asal ku carik mesti gambar pelik2 jak ku temu..pelik2 kitak org paham2 lah...tapi hampir mcm tok lah rupanya..mun nak tauk beli kitak org kat watson sia..karong wona pink nya...yahh pinky gik ya..so slutty)

(cara makei nya sama jak ngan makei handiplast..tapi nya more nipis and ala2 kedak kulit jak kainya.kelak sik obvious mun makei!)

Lepas ku meli ya tek...cobalah ku tek kat rumah...wallla sik nampak gik palak sus aku kohh..tang lurus jak mun aku makei baju..kacak jak rupa nya kohh...so now tok lah rahsia kecantikan (cantik ke?)

(see...no more palak sus nampak..model tok makei apa pun kacak....bencik nyawa ku (jeles lah ya!)

Brokeback Mountain ... Dueyyyy

Wahhh gigih nya aku berbloggerina..semangat juak aku kinek tok, semangat mcm tok lah diperlukan mun nak jadi seorang bloggerina yang berjaya di alam yang penuh fana tok...blogger mcm tok lah yang di carik untuk memimpin para blogger lain..blogger mcm tok lah yang akan akan berjaya dunia akhirat..aihh melelat aku ..bukan apa sikda kerja nak di polah so mun sik berfesbook, update blog .... rajin and gigih ku kinek tok...

Ish tajuk "polis entri want to jaga..polis mati pencuri jaga" or "ping..ping.ping pingkolak ping..Polis..cak cak cak taik pusak..bontak" yahh lalu teringat ku main polis entri..maka ku nak naip ayat entri jak.lalu melelat lagu2 jaman kegemilangan ku berkepong setiap dasan kat kampong ya...ahhhhh memory...(lalu megin lagu "My Memory" dalam Winter Sonata..nie selendang pokadot mirah tek...ku nak minjam selendang Fara lok..boleh fara?)

Dah gik termegin2 cerita jaman mensia...jaman "Tora" jaman "Deng Dang Datang Lagi"...ku nak bercerita tentang malam marek..as always ku terpaksa pergi memenuhi undangan makan malam mak datin yang kegersangan ...(o0i udah gik megin lebih2 duey ehh) sikdalah , malam tadik dak kawan ku mbak makan2 di rumah nya..kedong nya ada small gathering bersempena dengan pindah rumah baru (bila ku nak meli rumah ohh...sik juak cukup2 duit & budget ku tok..nindak sikda budget nak alah enjoy) kacak rumah nya koh..apa lagik ngeso lah..ala2 Eric Leong lah ..ala2 fushion modern giteww...nang kacak lah rumah kawan ku ya...bangga + jeles ku..tapi more to bangga sbb kawan ku dah maju ke hadapan.

(Tora Datang lagi....dolok jaman ku kecik cokolet tok lah pemesss)

Sebelum ku nak pergi rumah kawan ku tek..sempat juak aku meli baju baru..nindak mauk juak nak ngesep maka tauk nak majoh datang sia kelak..tapi tetap jaku tetap juak nak ngesep ya ku malas...walaupun tek nak...meli lah ku baju baru petak2 lengan panjang .. suka ku nangga baju ya warna biru..aku pun kacak juak makei (biasalah ku ..feelin2 kacak ke dirik) . Makei ku baju ya dengan ngan jean ku tek...tiba-tiba "kringggggggggggggg-umm adakah ya bunyi ringtone aku?) telepon ku bunyi..si ngek sorang kawan nyuruh ngambik nya sekali....aku malas nak ngambik nya sbb rumah nya melimpas kubur sameriang tapi ngenang kawan tek nak..paksa rela lah ku ngambik nya (terus megin lagu Rohana Jalil "aku insan yang lemah ..hanya mampu berserah")

Dalam kol 8:15 mlm mcm ya dah tercegat aku depan rumah nya..nantik si dang ager tok sempat juak ku nemu duit 50 sen depan rumah nya...dalam kol 8:30 mcm ya baruk ready..sik juak ku nanga kacak nya..cam ya juak...dah lah makei minyak wangi Silky Man..so mawi (ku rasa jak nya makei Silky Man..bau tang sik kacak jak bah)

Kak ya terus beloyar tentang tiger wood kmk duak dalam kereta tek...biasalah gossip tiger wood berkendak...haruss nya berkendak bah..banyak duit bah..ya conclusion mek duak ttg kes tiger wood tek..sampei mek duak ke rumah kawan ku tek..ku nangga kawan ku tersenyum2 ..tersengeh2 lepas ya berbisit2 sama dirik..aihh lalu nebes nyawa ku..adakah zip seloar aku terbukak?

(Brad Pitt gik pandei lupak ngezip seluar kohh...adakah nya duak Angelina bekak....(*&&^^%$) )

Ada taik idong sangkut kat idong ku kah? adakah makeup ku sik tebah malam ya? confius kmk duak kawan ku....tiba2 kawan ku nak ngempun rumah baru ya berdiri tengah aku ngan kawan ku sambil nepok2 bahu kmk duak...

" hey everyone...tangga siapa datang tok...pasangan Brokeback Mountain datang"

(ishh ada kitak org nanga cerita tok?...kenak pangkak nyaru mun jadi mcm ya ehh)

Pecah perut orang tetak ngan statement ya...lepas ya baruk ku perasan kmk duak makei baju tang sama jak pesen... baju petak2 aku warna biru kawanku warna coklet muda...ku makei jean biru tua..nya pun sama...rambut pun pesen ala2 sama...dah mek duak perasan tek..lalu merah jak muka kmk duak...dahlah kmk duak2 single dak lain semua dah nikah/bertunang/berkendak (erkkkk!) nang kede nyawa kmk duak malam ya...sialan paula brachos juak!

(mcm tok lah baju ku beli ku..ku rasa nang sama lah)

Malam ya nang kenyang ke kenak pak..kenak makan..kenak "pak" peringkat dewa mahabrata..antara lawak yang sak ati yang masih tersemat dalam utak ku...

(mestikah menyamakan baju ku sama ngan baju tok? ku rasa baju ku kacak gik)

"kitak duak baruk pulang camping dekat santubong nak...santubong ya brokeback mountain kitak duak lah"

"yohh bila gik tek? ko mauk aku jadi bestman ko tek...terpaksa ko nikah kat california kelak..mesti bangga bapak kau duey...anak iman nikah sama spesis"

Mun ku nak nulis dalam tok sampei numpang blog orang sebelah indah ...kuatan puas kenak "pak"...semalam-malam ya kmk duak kawan ku lalu bebek..sik berani jakok sama dirik...nang puas kenak "pak"...ya nama shitbai (gabungan shit + cibai).

(supan nyawaku ..rasa nak molah mcm tok juak di sukut rumah ya)

So moral of the story...
1) jangan mauk mun orang nak numpang kereta ...
2) jangan pakei baju petak-petak
3) datang dengan gerek (bah carik gik gerek nun...tok sik suka juak idup single..duey ko mesti carik gerek tahun depan tok!)
4) jangan..jangan...dah lah aku pun sik tauk apa sebenarnya moral of the story tok.....

Jom Enjut Enjut

Enjut enjut, enjut....Ala ramai enjut....Enjut jangan tak enjut....enjut mari mari enjut....Enjut enjut, enjut....Ala ramai enjut...Enjut nak tak tak enjut.....enjut mari mari enjut...Dueyyyy lagu apa nak bunyi kenak enjuttt2 mcm ya so lalu megin nak pelek aku...

(my hump..my hump..my hump)

Lupak nak madah..minggu lepas dah lepas semua hazab kerja..semua kerja dah settle..dak bos2 dah start bercuti2 ..nyaman nyawa ku...kitak orang tauk mcm2 terjadi last week..setiap kali mun ada big function di opis and mun aku terpaksa join tauk ada aku menyaksikan pelbagai tabiat yang luar tabiee ..

Kenak selar mata : ku selalu kenak ya..dah sikda eppek agik dah kenak selar..walaupun besar nie ko nyelar mata ..tetap mata ko sik sekacak mata Rozita Che Wan

(yahh mirah jak mata mbak nyelar kirik kanan...lalek ku!)

Kenak Terais: tauk ada...walaupun bukan salah kita dak bos2 nang suka nerias koh...tapi setiap kali mun ku dalam meeting nangga daknya nerias mesti ku rasa daknya sebenarnya molah latihan vokal..so apa2 lah labuuu...ku tetap maintain cute duduk ujung meja ngambik note apa di kerepak daknya (walaupun dalam utak ku time ya mala jak berlagu "tik tok dari ke$ha" malas ku nak nanga muka daknya.)

(ko nak nerais?....omong sama tangan!)

Kenak Wakenabeb a.k.a lari dari tanggungjawap: Tok lah ku lemah ..mun dah betak2 org tauk ya portion nya pun kerja ..tapi nyaman2 madah "I dont know...you should know that better than me" ..ya baru kifimakfak ..tapi ku tetap maintain ayu (bukan Ayu -One in the million ya...puaka muka nembiak ya)

Tapi semua ya dah berlalu last week(Hooorayyy!)...last meeting ari jumaat telah melabuhkan semua kepuakaan nya..dak bos2 ku mungkin dah di Australia kali...cek2 pergi Tanjung Puk jak ..eksen jak madah pergi Australia bena nak kah...mun ko pulang sikda oleh siap ko! ku tunuk ku diari kau..kelak sikpat di update lagik yahhhhh (ekpresi Rika Sumanto)

So this week...aku akan gigih berblog..update Facebook ku..komen2 ku gambar orang...ngelayo kirik kanan ...ngular...dan apa2 sewaktu dengan nya.

So apa lagik..mauk join ku kah? kita lepak2 ..chill2 ...kedong ku dah ilek2 kinek tok..kelak mun ku dah busy nak dapat gik ku duduk terkankang ngengkeng mcm tok lagik...

(ilek2 sampei ujung tahun..sampei bos pulai lah ngek! ngek! ngek!)

No More Manok Masak Kari ala Creme Brulee'

Bah kitak mulakan dengan...

"para penonton
bapak-bapak ibu-ibu semuanya
jangan heran kalo DUEY sedang goyang
rada panas ah ah ah ah , agak seksi
maafkanlah"

Inul Darasista-Goyang Inul














lagu seterusnya...

"Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual-beli
Ia tiada di tepian pantai"

Raihan-Iman Mutiara














Yahhhh duak lagu yang berbeda genre tapi diminati oleh orang yang sama...apa kitak org rasa nembiak macam tok? anggol? sewel? kacak(semestinya)?sexy (ooi tadik ada org madah burit ku tough)? Or/atau nembiak tok just a poser di alam bloggerina tok..yang sebenarnya nembiak tok seorang yang si*l...kihak...membosankan...muka mcm sardin king cup masak ngan bawang bakong engkah cabik cambur sos nyonya ngan kicap tong nam...

Sebenar aku pun confuse ngan aku...ari tok ajak ku dah anggol ngan banyak orang...tapi orang anggol sik ngan aku? ahhh persetankan muka mcm sambal belacan kak kiah...aku rasa kita mesti nerimak dirik pun..walaupun aku kacak sik semestinya ko kecik ati ngen jeles...mun muka ku jaik pun bukan sikpat botox ngan plastic surgery...yang penting di situ ada Levis mesti ada Dockers dimana ada rojak ada lah Kuchei ngan Tok janggut...dimana ada boxer short di adalah G-String..

Kali tok ku sik mauk mellow dramatik mcm Fasha Sandha dalam "Natasha" nak alah2 ngansa..ku sik mauk jadi bait gik...sik mauk kenak injak2 ...sudah lah ...no more cardigan guys with yellow sun shiny smile with Bottega Veneta tote bag..no more "hi good morning" no more "Dah makan...makan lah dolok ohh kelak lapar"no more..no more...

Berapa kali ku madah beg aku nang beg org laki tapi sik cayak...mun nama Fashion Loser bukan nya tauk mun org ngesep sikit...

Perlukan kita berubah jadi mean and bad guy untuk berjaya?
dah...dah (cukup!) cukup gik ku ngerepak...udah gik ku nengar lagu "Highway To Hell" dari ACDC ..

(darik tadik ku nengar lagu tok!)

ku nak nengar lagu Weezer "Island In the Sun" gik pakei ku megin ku di Hawaii...

Peberet band dari jaman ku sekolah


----The end----

Luar Ketat Rock Kapak Vs Skinny jeans

Ngesak ati..ya jak dolok dapat ku padah..sabotaj...ya pun juak ku rasa..nang sak ati ku tam anak buah ku...Anak buah ku baruk jak form 5 ngan form 2 tapi olahan ngegeh nak mampus dah lah kuat ngesep (nielah nak muang usu nya koh..yap aku anak bungsu.no wonder aku cute!) sebelum ku bercerita ttg kes ngesak ati ku bagus ku molah definition tentang skinny jeans tok..

Masih ku ingat jaman dak abang ku ..jalam ya 80-an jaman rock kapak..masa ya aku gik kecik selalu lah ku nangga abang ku makei luar jean ketat, mesti mak ku ngerepak sbb macam sik bernapas jak time makei , mun nak makei luar ketat jean ..pasang plastik kat kaki mun mcm ya baruk jeans ya dapat slide masuk dgn senang...

(putttt...ndettt....sik pat ku megin ku makei kedak tok!)

Nang sikpat ku megin daknya makei luar jeans nak ketat nak mampus ya dahlah warna kihak nak mapus..ada warna gadong, purple, acid jean (luar jeans ya ala2 kenak simbah asid lah konon..) nak ku sanggup ngingat jaman dak abang ku ya.mun ku nangga gambar dak grup Search ,Wings, Terra Rosa, Meditasi & mcm lagik makei luar ketat2 mcm ya mesti ku senyum ke dirik..ish lalu teringat aku lagu Terra Rossa ..Bunga Larangan..matillahhhh ku tauk indah nama lagu dari group ya tapi mun ku nengar lagu dak rock kapak dalam radio mesti aku layan tangkap leleh juak..mendedeh babe ..gua cakap sama lu...(aihh pandei ingar ke dirik indah ku kelakar mcm ya)

(nak mampus...megin ku jaman ya..jaman dak abangku..nak nyarong seluar tok jak makei plastik, sarong kat kaki baruk seluar tok dapat di pakei..siksaan kali jak..nasib time ya dak org laki tok sik mandul mbak ketat gilak seluar)

Skinny jeans tok pulak a latest version of luar jeans ketat jaman 80-an lah..nya more posh more structured and the detailed is very minimalist..tapi nak, mun kitak org perasan sebenar nya dak askar lepeh dah dulok makei skinny jeans...sebelum dak Jonas Brother makei..sebelum Robert Petterson (Edward Cullum-Twilight) makei sebelum dah artis2 kinek tok makei..sebenarnya askar dak lepeh dolok makei..lepas ya dak punk nak ngarey di pasar ..nak selalu minum air arak ngarey jak segenap dasan...daknya sebenarnya dolok makei..bena nak kata aku? apa rasa kitak org?

(antara pesen skinny jean..style ada jak..tapi nyalah...)

Masa mula2 skinny jean keluar ...nang sikda niat terus aku teringin nak mekei..tetak indah ku nangga org start makei..tapi lamak2 ku nangga org makei pandei teringin indah..pandei ku rasa daknya style indah..kuching people become a bit stylish ku rasa sejak menjak ada Spring dah pandei ngesep dah org kuching..tapi as org kch mesti ada inggar nya..mesti mun nangga org bergaya lebeh sikit mesti inggar..

Sabtu ya tek ku lepak2 ngan 2 org anak buah rempaun ku..since nak tua ya nak SPM rabu tok.ku ngembaklah nya jalan..pakei nyuruh nya jangan tensen juak ..sian ku nangga nya mena2 ati nya belajar ... so aku ngembak lah nya ngaro pasar sabtu ya tek..mun keluar ngan daknya tok siap jak duit ku tauk ada kenak pau.. mun sik oleh sik sah..lepak lah sehari suntuk kmk 3 lepak sia..pergilah kmk org ke kedei padini..anak buah ku madah nya nak meli skirt pakei match ngan legging nya..

Nak sorang ya nak meli kasut warna purple ..nya madah Bella swan (Twilight) makei kasut mcm ya..rasa artis jak nya duak tok..sik juak ku nangga kacak..nak legging ya dah lah warna puple tua makei gik skirt jean..nang jaik ku rasa ...kasut flaties wana purple ya..nak mampus jaik..tapi mungkin ku dah sik sama jaman daknya lagik..so ku awok ku jak..

Ya anak buah ku madah ..

Ngegeh 1 (anak buah no1): usu coba kitak makei luar skinny jeans..rugged su..kitak tok update sikit..baruk sama style kmk org su.
Ngegeh 2 (anak buah no 2): bena ya usu ..sik guna muka kitak mudak tapi sik up to date pesen su..mesti kawan2 mek madah kitak nampak mudak gik..yerrdehh
Aku: bena kah? mcm nie nak sesuai ngan usu tek? (nenggar org nge"up" madah nampak mudak lalu mauk)
Ngegeh1: kelak kmk milih..mesti kitak dapat masuk jadi Jonas Brother..rugged kitak su..
Ngegeh 1&2: sok sek sok sekk..."cute si joe jonas ya" sok sek ngek sok" ada kitak nengar lagu Justin Bieber..cute nya ohh" sok sekk..."adik tangga kitak rempuan ya makei pantyhose indah dahlah pantyhose murah..mesti mak nya pun" aihh bergossip indah nya duak..malas kuuu

Pilih lah nya luar skinny jeans ngan aku tek...coba lah aku tek...pelik bena ku nangga ..dalam ati ku madah "maybe tok lah style baru" lamak2 ku merati kacak juak..tapi aku makei apa pun kacak..yahhhh ....anak buah ku madah style aku...aku on ajak..kak ya nya duak ya abis lah aku di pau daknya duak shopping ngak2 ati kat Padini ya..mun ku tauk mbak ku pegi E-Mart meli baju ..ku nengar baju rempuan sia nak RM 10 ringgit jak...saknya duak ya!



(exactly sama..baju itam ngan skinny jean warna kelabu ya pilih anak buah ku ngan aku..kacak jak Jonas Brother ya makei skinny jeans ya)

Malam ya keluar lah ku ngan dak geng ku ..malam sabtu bah ilek2 ..pakei lah ku seluar skinny jean ku tek ngan baju warna itam (anak buah ku madah sama abis kedak Joe Jonas...nak satu pun sik tauk..lagu Jonas Brother pun ku sik tauk..lagu Herman Tino tauk ku).sekali ku ngagak kawan ku ..nang konpiden ku tek stlye..sekali dari jauh kawan ku dah kenak tetak ngak2 ati...datang ku sia belum sempat ku nanyak .."yohhh ku pikir sarung nangkak nie berjalan tek" ....malasss ku..so sepanjang malam ya ku rasa mencibai jak...

Mandik Bunga Teratai Layu Ditasik Madu

Umm kekibak kekibak (lagu Beyonce nak "To the left..To the left" ku translate bahasa Iban)...nama berita kitak orang wai...bagus kah? aku bagus (sukati ku pun nak jawap) so apa perkembangan terbaru kitak orang? dah meli baju kat Wisma Satok 50% last week...banyak ada jak orang sia..nang mcm2 jak muka orang berbeli mun aku sik ngenang nengan orang opis ku meli barang (ngular lagik aku kohh..so rajinnn) sik ku betah nak pergi sia..dah lah parking susah.


(Mari2 potongan 50% semua benda...mari! mari! lelong!lelong!)

Tapi demi nusa dan bangsa ku redah ku juak lautan manusia sia..apa jak kah nak di 50% diskaun nya sia..tang sama jak barang dahlah sikpat coba..tang aku teringin nak meli seluar khakis tek ku coba jak ke tengah2 kedai ya...lalek ku, mun sik kacak after aku meli, ada orang nak nganti barang ku beli? sik ada...so bagus aku coba dari ku nyesal dudi. Tapi kitak orang jangan lah otak kuning siklah ku berbuka seluar and makei luar bib jak ditengah pasar satok ya..aku rasok ku jak seluar ya dgn seluar kerja ku double lah..Gila apa ku nak makei luar bip tengah2 pasar satok sia..ada aku kenak tangkap dak Fashion Police Channel E terus di nominated "The most sexy man alive" aihhh melelat. Tapi coba kitak orang bayang mun aku berani bencar nukar seluar tengah satok makei luar bip jak...ishhh panas! Panas! or buak ..buak..Or kudik..kudik..
(Info Sharing: luar bip aku ari ya warna biru laut jenama BUM)

Mandik bunga...apa rasa kitak orang? aku rasa mun setakat mandik biasa2 jak sik pa..aku baca info nak mandik bunga tok boleh memberi seri di muka..aku rasa benalah sebab aura bunga dapat menyerikan badan kita. Aku sik pernah terpikir nak mandik bunga tapi disebabkan kawan ku yang nak nikah so aku on ajak lah, mestikah orang nikah nak mandik segala? entahlah ya mcm kepercayaan orang melayu jak benda2 mistik macam tok..masa Brad Pitt nikah ngan Jennifer Aniston dolok sik ku rasa nya gago nak mandik2 pangantin dibah jembatan tok..tapi bak kata urang tua mun sik ikut kelak tulah..lalu jadi Jins Shamsuddin ngan NoorKumalasari dalam "Tiada Esok Bagimu" malam nikah kenak lantak lori...lepas ya jadi gila berjait kat palak lalu sik nyerik first night nya ngan bini nya..pooonekk..(erkk perlukah aku madah last statment ya?)

(best cerita tok ehh...banyak tauladan jak cerita tok)

Since kawan ku nak nikah nya ngembak lau aku tok ngenek nya mandik pengantin dekat sebuah kampung tok (lokasi di sembunyi atas sebab2 keselamatan) aku mikir sik apalah . Setakat mandik jak bukan apa2 pun ,so aku pun dengan geratak ati mauk juak mandik bunga juak. Kawan ku madah orang tua ya nyuruh datang malam khamis malam jumaat malam keliwon kata org jawa. Malam ya tek siap berbekal seluar spare segalalah tek, nang rasa nak pergi spa lah tek nak..dalam on the way pergi sia kawan ku madah orang tua ya dapat madah apa yang kita pernah polah masa nya merik mandik ya ( aku pikir kawan ku pergi spa ya ala moden cek2 urang tua duhal merik mandik) nebes indah kmk duak..lalu sejuk tangan ku tangan ku..matilah mun nya dapat tauk semua benda nak...well apa ku dpt madah aku bukan angel j(just victoria secret angel jak okeyy) and Im not that innocent (ala2 lagu britney spears) ...

Tibalah ku ke rumah ya ..moden juak ada flat screen TV lagik ya..orang tua ya mengingatkan aku dengan Rosnah Mat Aris ..becok jak mulut nya. Kawan ku dolok sebab nya mandik lain..mandik pengantin katanya, aku tek mandik bunga (orang tua ya decide utk kmk duak) lepas 15 minit kawan ku mandik, idar aku lagik, nebes aku mula2, ya kak Rosnah (ku madah jak nama nya kak rosnah) nanyak apa niat ku mandik..ku madah ku nak seri badan jak, ku tangga ku dalam tempayan ya wangi dan banyak ngan mcm2 bunga..aku tek siap humming lagu Misha Omar "Bunga2 Cinta" apa tek kak nanga banyak gilak bunga..ya nya madah mandik bunga tok banyak kelebihan nya bukan setakat nambah seri bunga tapi dapat merik aura ke tubuh badan kitak (siap ko Mawi..ko pikir ko ajak ada aura kelak aku jadi Raja SMS juak...)

(siklah mcm tok ku mandik ..kakan juak)

Ceridit jak mulut ku madah ku agik single mun dapat cepat sikit dapat jodoh, nya madah ya sik susah mun sanggup ngekot ajaran nya ..lalu terbebek aku, tok mesti ada unsur mistikal tok..ku madah boh jak janji badan ku segar after mandik..tapi ku nangga mulut Kak Rosnah ya terkumat kamit jak..apa jak di baca nya..redha jak lah..

Pulang kmk duak tek nak bersusey lah kmk duak ttg pengalaman mek duak tek nak..tetak 2 jak kmk duak sik percayak, sbb tujuan kawan ku mandik in the 1st place sbb nak nyukup syarat mak kawan ku jak..tapi nang best lah mandik tok aku dapat rasa effek nya, masa pulang ya ajak badan ku dah rasa nyaman..wangi semacam jak ku rasa.

Keesokan hari nya ku pergi kerja, tok cerita bena...serius tok! dari aku masuk dalam lift dah ada orang madah aku berseri2 duak-tiga orang negor muka ku berseri, lepas ya nang segar rasa badan tapi ada seorang orang tua ya dapat detact aku ada mandik bunga, nya madah nya dapat nyerik aku kak mandik bunga..kuat juak penangan mandik bunga tok ohhh tapi kata Kak Rosnah (mak tua yang merik mandik bunga ya tek) mun mauk effek ya kuat mandik selalu...malas ku ehh bukan ku bena pun..

Tok dah 3 minggu berlalu..aku rasa effek nya dak madot sebab baruk tadik orang madah ku dah usak anser ..tok semua gara kerja menimbun nak ngepong dateline, mun sik achieved target commitment plan aku taun tok matilah aku..mun markah pretasi ku gugok muka beraura pun sik guna juak nak?.. so apa yang aku dapat padah mandik bunga tok ada kebenaran nya tapi kita mesti tauk limit kita dalam apa juak yang kita polah, jangan banyak gilak nak jadi kes Mona Fandey..

Kawan ku akan nikah ujung tahun tok, kelak ada lagik session nak mandik lulur ngan mandik kunyit so aku sikkan melepas kan peluang ya ..aku akan ikot juak, next time tok aku akan niat betul2 lok..mun dapat carik rempuan kedak Megan Fox..aihhh mauk juak...

Masak-masak di Opis Bersama Chef Ki

Ishh geram na juak nyawa ku tok..abis jak raya badan ku nait lelah nyawa ku diet..exerise mcm nak rak turun nya cuma 2 kilo jak..serius aku rasa nang sik selesa kinek tok, sikda confident kedirik semua rasa mcm sik best..lepas seminggu ku diet and exercise baruk dapat aku makei some of my shirt ..nang apalah, tang orang lain senang2 jak nurun berat badan, selalu ku rasa sik rasa mcm sik fair...sedangkan orang lain jogging seminggu 2 kali jak tapi aku almost everyday.

Some orang madah sebab genetik..mun kerana genetik kenak aku sikda genetik kedakBrad Pitt kah..or jaik2 Orlando Bloom. Mun aku nangga orang lain yang sama aku jogging tang maintain jak badan...so jeles ku! Tapi as ususal aku bukan jenis cepat lemah semangat ..mun ku lemah pun semangat kelak aku mandik bunga dibah jambantan (umm pernah kah?...kelak aku story aku mandik bunga ngan kawan ku yang sekalor...ya cerita panas! kelak o.k!)

So in the end lekak aku maca dalam internet ..antara penyumbang kenaikan berat badan is makan makanan di kedei , mun kita selalu makan di luar mungkin kerana ingredient or pengunaan minyak nya yang sik berapa bagus or pengunaan garam dan bahan apakah yang sik fresh juak penyumbang nyuruh badan kita nait dgn cepat. So aku dengan nekad nya nak makan nak fresh-fresh jak..semua organic, semua authentic ..so dalam seminggu tok aku hanya makan sup sayur pait masak rebus yang aku masak di opis in order to ensure kesegaran nya.


(Gambar hiasan: Kacak sik lipar ku pakei lam opis, Opis kmk org makei laminating floor so if makei kasut kerja ..siap lah terketak ketuk jak bunyi kaki ala2 molah runway fashion show Victoria Secret ..so in the end pakei jak lepar mcm tok mun kat tempat ku mun jauh tepaksa terketak ketok makei kasut... sebab mun di temu dak HR kenak tego makei lepar dlm opis..opis mek org tok nang gago strict ttg dress code tok, sikpalah makei lepar janji muka ku kacak..aihhh)


Sambung lagik cerita tek
...as ex student yang pernah diam di kolej mesti kitak orang pernah masak dengan periuk nasik nak...aku nang boleh tahan masak makei periuk nasik mun dalam pertandingan, boleh kira top 10 lah aku ngereja periuk nasik...mcm2 boleh di polah ngan periuk nasik letrik ya koh...so asal dah dekat kol 12 siap lah aku bermasak sayur di opis dengan pertolongan Chef Ki (staff kmk org ..nya so ibu2..periuk nasik ya pun..nya ngempun tapi aku yang conquer hahah sikpa nya bait..mak seh Chef ki..

"lepas masak tolong photostate supporting document ya lepas ya jangan lupak antar surat ya cepat sikit" aihh nang ada jaik ngan org tua ya...kak nya nulong masak di kerah lagik...sikda ku molah mcm, ya bait aku tok!


(persiapan penyediaan sup sawi pait:
Bahan2 bawang merah+pusuk+garam(sikit)=sup sayur pait)

(Sup Sayur Sawi Pait yang dah siap...walla)

So aku harap aku tahan lah makan sup sayur rebus tok,,hopefully next week semua baju2 ku sedang seperti sedia kala...teringat aku ngan Mcd, KFC, Secret Recipe dan seangkatan nya..sikpa once dah turun badan mungkin boleh makan sikit sia..aihh sik pendei jerak lagik!

(P/S: setiap kali kol 12 lebih semerbak lah bau sayo aku di tingkat mek org...lalek ku)

Jerak Palak Jerak Ekor!

Sebelum aku nak bercerita tok..aku nak mintak ampun siapa2 yang kerja DBKU..pakcik2 and makcik2 yang nanam bunga dan siapa2 yang terasa hati dengan bunga2 tok...sebenar aku telah di wakenabeb/punk'd/panggilan hangit/dan yang segala sewaktu denganya...semua tok gara2 kawanku yang kaki bunga..macam tok ceritanya..

(sebelum apa2 Please Please kamu jangan nakal...aihh berlagu indah..
..sebelum apa2 please ampuni gue ya)


Kenak aku selalu nulis benda nak pelik2 ohh kenak blog aku tok sikda cerita berbentuk ilmiah yang dapat menjadi tauladan dan motivasi kepada permisa2 sekalian..tok mun nulis blog mesti cerita nak pelik2 jak...anyway bercerita tentang cerita berbentuk ilmiah..kitak orang tauk sik apa cerita terbaru "Siti Sifir" dari cerita ALONG dolok..apa nak kabar nembiak ya ohh ...aku minat ngan nya lok mesti maca sifir ada tune nya kedirik, bagi aku "Siti Sifir" ya boleh diiktiraf sebagai Ikon Sifir Malaysia..patut diberik gelaran Datuk ku rasa..tok si si Shah Rukh Khan juak dapat Datuk..apa jak di contribute nya kah ...(tapi aku nangga Kuch Kuch Hota Hai 3 kali ooi...ada juak sendu sedan nangga cerita ya...aihh!)

Nie cerita bunga ku tek...melelat ke Kuch Kuch Hota Hei indah ehh...(p/s: aku masih minat ngan Rani koh sampei aku minat ngan nembiak Secretarial Science nak kedak muka Rani time aku di Uitm dolok...sanggup ku duduk kat library nantik nya melimpas!)

(Rani Mukherjee di hatiku...aihh lagik juak ehh)

Ok...now aku focus ngan cerita bunga..aku ada seorang kawan rempuan (pangkat kakak lah tapi ada ati madah sama umur ngan aku.!) nya nang minat bunga, aku tok mun keluar ngan nya nak alah2 rempuan ya bercerita ttg bunga..mun aku pergi rumah nya sik juak ku nangga bunga2 di rumah nya..bunga raya adalah mungkin nya nanam dalam Farmville dalam FB jak kali! nya madah nya nanam bunga2 nya di rumah kebun daknya di Selang , kelak aku ngecek.

Adalah ari jumaat ya tek kamek orang keluar ramei2 (3 org jak kira rami ya kah?) ...aku teringin nak makan mi kolok dekat benteng nyaman sia aihh nang nyaman...aku madah ngan dak kawan ku kelak aku ngambik daknya, tapi tiba2 kawan ku yang suka bunga ya madah "sikpa kelak nya ngambik" aku apa lagik rinduk lah ati sebab sik payah dreb...selamat duit minyak aku.

Sampei lah kmk 3 kat satok makan2 sia ...ahh nang nyaman mi kolok kat sia ..sik berubah rasanya especially cabik itam nya. Lepas makan dalam kol 10.30 malam macam ya aku madah aku mauk balit sbb esok aku ada hal tapi kawan ku mintak tolong aku ..aku tanpa berfikir panjang terus setuju..apa nak ku setujuku kah!
(Peringatan: jangan ngauk sebelum tauk apa nak di auk kitak org!)

Since kawanku yang ngambik kmk org tek nak, aku dgn relaxnya nait kereta nya..tanyak ku ngan nya:

Aku: apa nak kitak mauk kmk nulong tek?
Kawanku: kak tok kitak tauk..kejap?
Aku: aihh lewat lagik top secret ..kitak nak skodeng orang kah?
Kawanku: sikda..ahh dah sampei
Aku: Kenak kitak berenti dekat post opis (post opis lamak) tok?? nak ngambar kmk kah? (kan banyak org suka bergambar sia)
Kawanku: sik..nulong kmk ngambik bunga dekat simpang Church St Thom ya lok..kacak bena bunga sia ehh geram kmk nangga..(terus mukak bonet ngambik plastik ngan gardening tool)
Aku: erk?????(perasaan abu-abu)

Kitak orang tauk aku nang nebes time ya ..dah nak kol 11 malam aku ngan kawan ku (sorang ya nunggu dalam kereta ..nie lah tauk DBKU ada dekat sia apakah dapat terus mecut kereta lari tek nak! plan yang hampeh! kawan ku dengan muka semangat ngembak plastik ngan gardening tool nya (nak ku tauk nama benda ya)..aku tek takut2 jak time ya tapi kawan aku nang semangat gaban siap milih warna bunga lagik ya...cerewet sik mauk nak kemek lah...nak ada kuning2 sikit lah..dahlah mauk aku ngorek dalam kelak sik kenak akar nya...ngek kali jak, nya pikir tok kedai bunga kah...dahlah curi bunga milih2 lagik ya!

(hampir mcm tok lah rupa bunga ya..mun nak sure lagik limpas kitak org kat jalan antara post opis dgn st thom church)

So bayangkan kitak orang aku ngan kawan ku di tengah2 jalan antara post opis ngan st thomas church (tauk sik kitak org jalan ya?) sia kol 11 malam aku ngan kawan aku tertonggeng2 ngorek bunga sia ...dalam ati ku nang panas ati..patutlah kawan aku beria-ia ngambik aku..siap cia makan mi kolok lagik ya...tok misi nya sebenar!

Pengajaran dari kisah kali tok...jangan ngauk apa2 perjanjian nak nulong orang sebelum tauk apa yang sebenarnya nak di tulong...berpeluh2 jak aku ngambik bunga sia..ditambah takut kenak tangkap DBKU lagik ya...apa2 pun, pengalaman ya juak jadi kenangan aku sampei bila2 ..so setiap kali aku melimpas tempat ya mesti aku senyum2 teringat aku nonggeng2 ngorek bunga sia....

(P/S: bunga yang kmk 2 ambik malam ya dah ditanam lagik dengan bunga baru...so sikpalah nak!)

Kelebihan Yang TerNgegeh Tapi Benar

Hi semua..so mcm nie kitak orang ari tok tek? dah makan kah belum? terhiburkah? lagu seterusnya..aihh lalu perasan aku tengah molah konsert indah..ya nak ayat skema dak artis Malaysia molah konsert walaupun hanya HMI (Hiburan Minggu ini). Mun dekat konsert ya ada lah penari yang entah apa2 ngan baju berepol2 berwarna warni dengan step ala2 aerobik mcm dekat pustaka ...8 ...lapan lagi( polah sora kedak instruktor aerobik) kenak lah sikda pembaharuan ohh ..polah lah ala2 penari kedak pussycat dolls baruk best ngangkang ngenkeng segala...yahhhhh lalu tiap2 minggu aku sik nangga channel lain selain RTM di hatiku!


Ya bukanlah topik ku hari tok as usual aku akan ngereco dalam blog ku nak...blog aku nak... so jangan nak lebih2 nak nganok aku o.k mun sik tikam ku ngan Ideal Milk kelak, apa tek aku tersalah beli susu..org mesan susu pekat F&N aku meli Ideal Milk..so apa nak ku polah 4 tin ideal milk ya?mandik susu? sik payah jak coz I dah Maniss..aihh mauk juak? berik odea lok apa nak polah ngan susu ideal ya lok!

Topik ari tok tek..kitak orang ada sik pergi kursus lebih2 kursus mcm team building kah or mana2 kursus yang dak speaker ya ada nanyak apa kelebihan kitak orang? ya tek mcm soalan evaluation on kita pun confident lah konon...aku paling bencik ngan soalan mcm ya..bukan apa aku sik tauk nak madah apa. Selalu aku nangga dak peserta kursus lain bukan main gik jawapan very the vass voom diva ngek...inggar bercampur jeles ku ngan jawapan..antara jawapan daknya:

Peserta pertama : "I can play 25 musical instrument"
Rasa aku: 25 musical instrument ...ko pandei main Clarinet /Kerincing ngan Rekoder? yaahhh

Peserta kedua: "I can speak 4 language"
Rasa aku: ko pandei kelakar "afakufu" ko pandei kelakar "Seteng?" aku pun sik pandei juak!

Peserta ketiga: "I able to do CPR and Im also a volunteer at hospital"
Rasa aku: Tetap juak muka ko sik kedak McDreamy dari cerita Grey Anatomy.. kedak muka A Galak jak tangga ku

(sebenarnya aku salute ngan semua jawapan daknya...aku sik jeles langsung ...bangga aku sebab aku tauk aku sikkan dapat jadi mcm daknya..nielah aku pandei main musik ..setakat bertandak ala2 Shasha Fierce pandei lah aku...aku nielah pandei bahasa lain bahasa Melano pun aku sik pandei walaupun bapak ku org melano...molah CPR ngan Volunteer...CPR mun ku nak molah nangga rupa mangsa lah..mun muka kedak Megan Fox mauk ku..mun muka ala2 si berapa malasss ku boh jak...tapi serius aku nang salute ngan bangga ngan jawapan daknya)

Apa kelebihan aku? apa yang aku polah dapat aku bangga?apa ohh...rasa nak nangis jak bila speaker ya nanyak aku..so in the end aku hanya padah aku belum mikir jawapan...loserr!

Bila aku drive on the way balit rumah nak tiba2 aku terpikir kelebihan aku..mungkin kelebihan aku siklah se vass orang lain...or yang boleh dibanggakan ..tapi aku rasa toklah kelebihan aku..AKU RASA AKU EXPERT NUKAR BAJU DAN SEGALA DALAM KERETA... bolehhh? bila aku pikir2 walaupun kelebihan aku biasa jak tapi aku rasa sik semua org terrer molah benda ya nak?

As orang bujang aku kuat berjalan kirik kanan ..kadang-kadang malas nak balit rumah mun balit rumah lemah lah nyawa ku nak turun lagik so jalan yang paling bagus ngan aku..tukar jak baju dalam kereta..mula2 aku pandei nukar baju dalam kereta bila aku malas nak balit rumah so lamak2 dah jadi kebiasaan dah aku. Bayang jak kitak org barang2 dalam bonet kereta aku:-

  • Kasut-2 kasut jogging,1 kasut kerja & 2 selipar
  • beg jogging (pakaian jogging dan segala)
  • Beg Kecemasan (ada pakaian kerja, baju spare,jacket (penting incase tersexy aihh ) seluar dalam(tok mesti), tola (pakei ngelap2 apa yang berkenaan) dan etc)
  • Set Mandik (shower foam,cuci muka,shampoo,shaver etc)
  • Essential Item (minyak wangi,Evian water (pakei nyuruh mukar segar kohh),lip balm,sunscreen (atleast SPF 24), eye cream, concealer (hahah penting tok!)

So semua benda ya ada dalam bonet aku..mun aku nak ngantar org pergi airport lelah lah nyawa aku ngaleh benda2 ya..bapak aku nang ngerepak ngan aku sbb banyak gilak benda dalam bonet kereta ku..tapi aku ngator semua benda ya secara teraturlah nang kedak mini wardwrobe ku nangga...so bila2 aku rasa nak nukar baju kah apa kah..semua ada dalam kereta..best nak?

Tapi mun nukar pakain dan baju dalam kereta tok ada juak risiko nya..aku nang selalu kenak bermacam-macam kes bila nukar baju dalam kereta antara kejadian yang biasa aku alami ialah orang sebelah tertangga aku nukar baju (mun nukar baju ajak sik juak apa mun nukar seluar?)

Ada sigek kes orang mikir aku berselingkuh dalam kereta pun ada , masa ya kat airport aku nantik kawan ku, kuatan aku sengaut nak ngambik nya lalu lupak nukar baju jogging aku plan nak pegi makan2 ngan nya sikkan aku nak makei luar jogging nak? so aku nukar seluar ngan baju dalam kereta lalu kenak ketok polis cermin aku...pucat muka aku dahlah aku tengah2 masang luar jeans, nangga lah polis ya luar bip aku warna merah...pitam lah mata nya mek rasa! mesti dak polis mikir aku tengah beromen lam kereta mun sik pun tengah molah oral (aihhh astaga sikda aku molah ya...ada pasti?erkkk sikdalah choi choi).

Mun dekat parking opis aku bohh jak..nang pitam mata CCTV sia nangga aksi melampau aku nukar baju sia..sebut jak apa aku sik pernah nukar kat parking opis ya...dari baju sampei ke luar bip dah ku tukar kat opis parking space ya...mun CCTV ya pandei kelakar mesti nya dah madah lejuk nangga aku sia..well nasiblah kadang2 ada juak org tertangga tapi aku anggap jak rezeki mata daknya nangga aku nak...aihhh so confident!

Tips nukar baju dalam kereta:

  • Tinted kereta ya gelap sikit (pastikan sik nemu JPJ mun sik nasibbblahhhh)
  • Sunshade (kereta tinted jak sik cukup koh deng mun tinted ajak nampak jak bayang2 kita molah aksi...kelak org mikir kita beromen lam kereta..susah juak nak...)
  • Evian Hydra FreshWater ( sembur kat muka...walllllaaaa muka kitak orang akan nampak fresh dan segar ...mcm kitak org kak mandik..benaaa)
  • Perfume (sembur kat badan and rambut ...mun dapat beli perfume nak bau segar..jangan nak bau langsang okeyy aku recommend Ralph Lauren Blue or DKNY Be delicious)
  • Concealer (utk memastikan sikda cacat cela especially dibah mata, bekas jerawat kah..jangan engkah banyak gilak kelak kedak muka nak pegi bejajak di Jln Haji Taha..aihh nauzubillah)
  • Confident.(walaupun kadang2 sik nak..polah2 jak...)

Apa-apa pun kitak orang mun nak bertukar baju ya tangga juak kirik kanan kelak diskodeng orang sebelah kelak..diambik nya gambar lalu dipost nya dalam Utube kan jadi sigek hal lagik..kelak siapa yang malu .."kau dan keluarga kau juak yang malu" so berhati-hati ..fikir-fikirkan..selamat beramal!

Ngular di bulan yang mulia

Sik lamak lagik raya..persiapan dah ready? belum? yahh masa tok lah macam-macam dipiker nak dibeli..mun dapat semua benda nak di beli..mun aku, sampei ke luar bip pun mesti baru kohh...semangat mesti ada nak. Bukan setakat luaran jak baru underwear pun mesti nak baruk juak nak..cadar baru jak aku belum meli koh...kelak jak sik sempat nak masang.

Tapi bila masa nak bebeli semua benda ya nak? siang kerja ..malam terawikh(umm terawikh keee?) malam kenyang nie dapat nak keluar..mun dah sampei pasar mesti akhir even mun pasar tutup akhir mesti ramei gilak orang shopping raya..so malas ku nak keluar...tok molah aku enggak karuan tok..(kejap aku nengar lagu kopi dangdut ringtone kakak depan bilit ya lok!..best juak lagu ya ohh, aihhh melelat koh! nang ada jiwa dangdut indah aku..mesti akibat penangan lagu kocok-kocok tok)

Kinek tok walaupun bulan posa, tapi kerja nang banyak ..dahlah sikda mood nak kerja..rasa buwey rasa dueyy..rasa sacaks (rasa kacak..ya penting kohhh!) tapi pikiran aku nak raya jak..aku nak meli bunga api ..mercun..pekakas kuih kakak ku mesan dan macam lagik nak berbeli..nie lah ada masa nak..so petang yang lapang (bos meeting)..

Kelakar and melepak lah aku ngan kawan2ku bersadu madah sikda masa nak bebeli..since kmk org hampir sama umur apa lagik lekak lekek lah tetak nangga utube lah nangga gambar kawan2 dalam FBlah bergossiplah mcm2lah polah kmk org.

Lepas ya tek nak tetiba rasa nak ngular anaconda, kawan ku mala madah nya nak pergi Alia Collections sikok lagik nak pergi SES persona meli baju batik, aku tek kejeron nak pergi nyuci rambut (terus kenak reject suggestion aku daknya padah ya sik penting ..ngek duak org tok mun aku pun cadangan nang selalu di tolak) nang rasa nak ngular ya nang membuak2 ..aku apa lagik ..siap ngoper jadi drebar, kawanku madah nginci bos sikda..so aku yang megang mohor-mohor besar diary bos aku (memandangkan aku tok merangkap PA tek nak) terus aku ngecek2 time bos aku..yess esok the whole day sikda..

Pagi keesokan harinya...lepas aku nangga bos turun meeting aku signel ngan GBS (geng biak sekalor) mbak turun..masa ya baruk kol 9 koh..masuk jak dalam kereta terus aku drift dari parking..zroommmmmm


Tinggallah opis yang sik tauk siney tuju aku... destinasi cinta kmk org termasuk:

India Street:
Ke kedai KKK ngan daknya meli barang makei molah kuih so aku jalan2 sia meli songkok , meli stat baju, meli sabun sinsey cina nak dipadah org bagus ya..abis sin nam fatt wan fatt aku jelajahi (aihh agik juak!)


Depan pasar babi;
Apa name kedai kain depan ya tek? aku tauk nya kat depan pasar babi ajak..
Bukan meli babi tapi meli kain okeyy (sempat lagik nak meli kain walaupun dekat nak raya tek nak..pakei tahun depan kali)

Giacomo:
Meli dak tapak mangkuk ..aku siap meli non stick pan lagik okeyy (pakei apa kah) dak nya nang loba, siap masuk dirik pun dalam stor giacomo..aihh nang loba daknya tok!

SES Persona:
Aku yang sik nak meli nyoba 5 pasang baju, tapi aku nang sikda niat nak meli..kawanku meli baju warna biru..kacaklah tapi mun aku makei kacak lagik lah..aihhh sik mauk kalah juak!

Spring:
Yahhh tok best aku siap molah pesen show dalam kedai G2000 ngan Padini ...apa lagik tek nak siap nangga merik komen lagik kac kah sik...kawan ku sempat meli tali pinggang ala2 WWF kohh lawak ada jak rempuan suka makei tali pinggang besar2 mcm ya.


Tengah2 shopping tek nak ya kawan ku madah nya haus lalu pecah posa nya meli aek kat Kluang cafe minum kat sia lagik ya! nasib iman aku kuat sik aku mecah posa..ilek2 jak kmk tiga lepak kat kluang cafe sia...nasib muka org swak tok sik ketara gilak mun tertiba ada dak jabatan agama nakkah masuk dalan news muka kmk 3 sik posa walaupun aku posa...tapi aku bersubahat nak?

Mun perkara ya bena2 terjadi mesti dak family menghalau aku dari rumah(bapak aku imam kohh ya nya strick ttg agama tapi anaknya..well) lepas aku di halau dari rumah terus aku ditemu oleh dak Elite Model Agency lalu dapat kontrak Roberto Cavalli di Milan 3 tahun lepas ya balit ke Malaysis menjadi ikon2 semua model tempatan..Lihatlah Dunia....lihatlahhh...(aihh berangan indah aku)

Balit di opis:

Kmk 3 sik sama tingkat, so semua barang dibeli tinggal lam moto aku ...penuh jak ngan tapak giacomo kawan ku..periuk aku..baju kmk org dan mcm2 lagik..muka tek nang penuh puas tapi ati aku berdebar2 jak balit kerja...apa jadi tiba2 bos aku meeting sekejap jak lepas ya terus carik aku..mampus aku..tiba2 tapak tangan ku berpeluh mbak nebes..dari jauh aku nangga kelibat bos ku dalam bilit...adohhh camney tokkkk! sialan ..camney tok..!

Mun nak balit ke department aku mesti melimpas bilit bos ku, megin jak kitak org situasi aku..kenak org teraniaya selalu kenak situasi kedak tok (aihhh bila masa aku teraniaya..?) masa ya dah kol 3:30 so kmk org dah berjalan 6 jam lebih ..(nak start dari kol 9 pagi tadik) adohhh ..mampus...

So aku teruskan jalan jak..lepas ya cepat2 aku duduk tempat ku..tangga ku atas meja ku ada 3 igek notes, 2 dari kawan ku nanyak plan sungkei sabtu tok, sigek dari BOS nanyak material ttg kerja yang aku polah lepas ya dalam intray aku ada note2 tambahan dari nya..aduhh haruskah aku ngagak bos?makin pucat muka ku..apa perlu ku polah?..ya secretary kmk org call aku nya madah....

"Anang Ngirau ..bos ada carik kitak tapi kmk madah kitak pergi klinik sbb rasa demam, batuk dan selesema"

Wahhh selamat! walaupun aku sikda mesan ngan secretary kmk org, nya tetap jadi penyelamat nusa dan bangsa! harus ku merik kuih ngan nya raya tok ...lalu ngodar kuih Lapis India pakei berik ngan nya...

Lepas ya bos aku call nyuruh ku masuk..polah lah ku muka sakit2 tek nak...pelakon! kalah Ellie Suriaty..kalah Jalaluddin Hassan ..Kalah Wan Maimunah...masuk lah aku dalam bilitnya, terus nya nanyak,

Bos: "How are you? are you okey?"
Me: Im fine sir....just a bit under wheather..but Im okey.
Bos: you better go home and rest..nowadays you have to take care of yourself..(terus molah effect batuk2) ..I think you better go home and rest and dont forget to drink alot of water..
Me: o.k bos..(batuk effek lagik)

Yahhhh sayang nak bos ngan aku! so ari ya aku cuti unrecorded sehari..

Kejelitaan Hak Milik Setiap Insan...yahhhh

"Kejelitaan hak milik setiap insan"
(pose ala2 Betty M Leogardo-Pengasas Produk BML)

Kecantikan..semua orang mauk kacak nak..megin dirik nya kacak nak..mun rempuan mesti imagine dirinya seseksi Angelina Jolie lah, secute Nora Danish, sebergetah Rozita Che Wan...sesweet Jessica Alba..or semaintain Linda Jasmine even time buntin tetap sexy giteww untung lakinya kohh jujoj jujoh jak aek lior nya...orang laki pun apa kurangnya banyak daknya megin diriknya mcm Brad Pitt, Zach Ephron or mcm David Beckhem walaupunnnn nak..sik salah kita berangan..kita pun hak, kitak pun fantasy bukan siapa2 pun...bena nak?


(kacak da jak nya duak tok ehhh..)

Tapi dalam kita nak jadi mcm ya , mesti kita ada usaha nak jadi kacak..nak jadi jelita /divarina/malatops/ensem gila/macho siot dan segalanya...aku paling sik suka org megin2 jak tanpa usaha kita mesti berusaha mun nak dapat something in our life..tok bukan implied pakei kecantikan jak tapi untuk dalam segala hal. Tapi since kita hanya bercakap mengenai "kecantikan hak milik setiap insan" its about luaran jak lah.

Walaupun bak kata Camelia mun kecantikan minum innershine kita akan kacak "Bukan Sekadar Luaran" aku advised kitak org nengar lagu ya..download kan Theme song ya and dengar pagi2. Aku tiap pagi nengar lagu ya..sbb lagu ya dpt merik macam keyakinan dari dalam (or aku jak perasan..ahhh persetankan! janjiku happy nak) masa mula keluar Innershine tek terus aku meli 2 dozen innershine..yahhh loba sik, org cuba 2-3 botol aku terus meli 2 dozen..kitak org ada? sik ada nak..so shut up and drive (Rihanna please turn on the music...) tapi kinek tok aku masih ngamal tapi kurang sikitlah apa tek nak save budget, meli sodozen makei sebulan..kedekut tapi I tetap kecantikan alami okeyy hahahah aihh kenak aku tetak indah!

Ya baruk dalaman benda ku cuba..boh kata luaran..doh nak aku tok kuat nak nyuba benda2 baru asal ada benda nak baru ..sikit jak org ngetek madah bagus terus aku ghairah nak cuba..ghairah okeyyyy.. lalu poret lah ku nanyak baguskah..apa effect nya..macam abang nas rambut ketak2 menerjah interbiew org yang promo benda ya..bukan apa masa aku...

(ikuti luahan rasa Bersamamu tok..)

"lets back to memory lane...alkisah masa dolok time aku sekolah aku bukan datang keluarga org kaya aku sik mampu nak berbeli barang..arum bulak makei sabun Popenjay(sabun ada burung kakaktua nak warna gadong ya ehh) kongsi gik ya..ya masa kecik lepas ya meningkat remaja makei Hazeline Snow jak pakei cuci muka..nang jaik muka aku...malu aku time ya ..masuk ITM adalah improved sikit makei Eversoft ngan Fair and Lovely...so conclusion nya aku bukan anak org kaya..aku sik mampu nak meli..aku sikda budget dolok..aku meringsak..terus kesian ke dirik"


Tapi kinek tok aku tetap bukan org kaya, sederhana jak aku. Tapi since dah kerja dah ada duit kedirik dpt lah berbelanja sikit2 pakei dirik pun..masa student dolok setiap kali nangga anak org kaya dpt makei benda nak mahal2 mesti aku berazam ngan aku pun yang aku mesti pampered ku pun mun ku dah kerja...yalah kinek tok aku buar belanja ngan aku pun, duli ku duit aku..sampei dak makcik opis nganok aku boros, nang ngerepak jak nya...ehh ngek sukati ku pun..duit aku deuyy (tapi sik lah aku nyawap mcm ya..aku senyum ala2 Awal Ashaari jak ..)

Apa jak brand kecantikan aku sik pernah coba dari barang International sampei sabun sinsey cina rega RM6.50 dah ku madok ke muka..mula-mula aku terjerumus kelembah tok bila aku start kawan ngan ngek sorang tok..opis kmk org sik banyak org mudak dalam beratus ya adalah less than 10 jak org yang under 30.

So kitak org dpt megin tension nya aku ngan dak ortu or kertu sia..nang ku anggol sampei peringat dewa dewi maharani..sampei nak napuk tereka ke muka mcm Nirmala Bonat..rasa nak nerjun dirik kat Jambatan Satok..rasa setiap kali daknya ngerepak rasa nak ku tampar berlipat bertukar menjadi tanah (wwahhh ingat sik kitak org jaman Komik melayu..mesti ada kedak ya kuasa daknya)

(feelin ku masa nendang dak nya!..dush dushhh)

Ada sekali rasa nak ku piring terbang jak daknya sambil bersomersop berpusing mcm dalam Maero Attack...sampei nak molah Bondage kedirik (astaga...) ..kuatan aku anggol..so bila start ada nembiak baru terus aku bergeng ngan daknya..ya baruk released sikit tension aku...mcm ya kelak org anggol ngan aku mun ku dah start tua kelak..dunia tok bulat.. hukum karma sentiasa ada...BUT at the moment I prefer kamasutera instead of hukum karma (dasar &*%^$# ...malas kuuuu)

Masa mula org gago ngan SKII aku gago juak sampei RM800 aku meli..tapi sik juak aku bena makei..bagus nang bagus tapi mahal gilak. Budget nak pergi enjoy bercuti gik ..nak shopping gik..mcm2 gik..so last2 aku sik makei SKII lagik.


Pakei ku Clinique..murah sikit dari SKII. Tapi range cuci muka nya sik berapa kenak gilak ngan kulit asian ku walaupun aku feelin2 aku tek Pan Asian mcm Edika Yusop..aihh perasan ku ehh tapi under eye cream work marvelous, cream ya aku masih makei sampei kinek tok, nak lain ...stop juak..nang hampeh!

Dermalogica..ishh nang bagus tahap dewa benda tok tapi still mahal gilak...nang mahal..masa dolok aku makei nang bagus aku stop sebab aku anggol ngan salesgirl ya nak alah2 maksa org meli ..kan nya murah, mun setiap kali spend 100-200 kak nyuci muka...ehh ngek bukan aku tok paris hilton mampu meli semua range daknya..walaupun aku seHot nya! (aihhh mauk juak)

De' Wajah...putih sepuaka Juon aku tam nya tapi tangan itam..ya pun nak ku mauk, sbb sikpat pegi jogging or pergi bersanbathing ala2 Baywatch..dahlah benda nature mcm ya paling aku minat..aku suka nature ..suka jogging...mun dah setiap kali pegi jogging muka mcm ikan kenak goreng tang merah jak, nak juak ku sanggup..so instead of De'wajah terus jadi De' Ketiak...

Last-last nak dah ku fed up ngan semua ya nak...ku coba Olay White Radiance dalam iklan daknya madah 10 wanita tercantik makei..lalu ghairah aku makei kohhh...kinek tok 10 wanita tercantik ya dah di tambah ngan sorang lelaki terhandsome (aihhh muntah ku molah statement mcm ya)bagus lah...well what u expect from benda mcm ya jangan lah harap miracle mcm makei Laura Mercier nak ..okeylah brand tok sik juak muka ku jerawat..sik juak ku meringsak gilak rupa..rega pun aku afford..tapi bekas2 scar jerawat masih ada walaupun kurang..yalah dah ku madah dolok masa time remaja aku sik nyaga kulit.(faktor kewangan juaklah) ... and tok lah balasan Puaka Ninyang Rapik nya nak...

Well rasa banyak lagik benda ku dah cuba...mun ku nulis sampei numpang blog org sebelah indah kuatan panjang gilak list tek nak..tapi sigek jak RAHSIA...

...aku sikda madah orang aku makei Olay ..orang opis masih mikir aku makei benda nak mahal2 ..nak dolok aku pernah makei SKII loba nak..sik sedar kemampuan dirik, rasa dirik ya Paris Hilton(that hot! pose ala Paris Hilton ngan Nicole Richie)...so aku supan lah madah aku makei Olay..aku meli benda ya pun diam2 ..and yang paling penting setiap kali org nanyak aku make apa mesti aku madah...SKII...(yahhhh coverlinna kerora defebulosa...cover napuk malu lah ya)

(P/S: Mun kitk org madah siapa2 aku makei Olay siap kitak org..ku intei ku kitak org..lepas ya ku step ku..ingat janji kita..biar pecah di perut jangan pecah di mulut!...fikir-fikirkan..selamat beramal)

Posa Mode

Assalamualaikum...



Kinek tok aku merati banyak blog2 dah dalam keadaan keimanan dimana semua menyemarakan lagik bulan ramadhan..bangga nya aku ngan daknya tok sbb molah transformasi transformers di dalam blog daknya..aku harap aku dapat juak kedak nya ....tapi kenak aku mcm biasa jak ohh? apa aku rasa..well aku posa...aku g terawih (mun aku rasa nak pergilah) tapi aku sikda rasa mcm sinaran Nur Kasih memancari aku umpama dalam cerita GHOST lakonan Demi Moore ngan Patrick Swayze "Go to the light!..Go to the light!) kata Demi Moore ngan Patrick Swayze nyuruh nya cross over...mun lah sesenang ya ohh mauk jak aku minjam torch light besar suro kpg kmk orang dapat aku pergi ke light ya!


(banyak2 gambar dalam cerita Ghost nak, gambar tok paling sik sexy...posa mode tek nak...tak mahu sexy lagi (terus imagine pose dak artis dalam Majalah Mangga)

Aku pun heran kenak aku sikda rasa mcm ya...kenak aku sikda rasa nak pergi ke light ya...pergi kearah kebaikan...ke arah yang sepatutnya bulan Ramadahan tok, kadang-kadang aku rasa tok aku tok dah rusak kali..tapi dah aku pikir2 sik juak aku rosak ..aku stay di kch,dekat2 ngan family lagik ya nie ada aku berolah..lainlah aku diam di KL , mun aku diam di KL aku rasa sik aku kedak tok, dah ancorrr dah aku...aku tok cepat terpengaruh ngan orang bah especially ngan benda2 nak teruk...entahlah mun benda nak bagus mesti aku lambat sikit..tapi mun nak jaik ..aku rasa akulah antara yang ke hadapan.

Aku coba juak maca2 buku ilmiah tapi rasa macam sik sampei jak koh..mun aku madah ngan dak member aku lain mesti daknya pecah perut tetak ngan aku..kadang2 nak aku rasa daknya ya hanya suka aku versi yang happy go lucky, versi penyelak versi no problem..tapi dalam hati orang lain2 nak (lalu feelin ala Ellie Suriaty bila nya belakon cerita dalam hati ada cinta....mauk juakkk) . Aku rasa setiap posa aku feelin2 mcm tok especially minggu pertama posa ...tapi bagi aku beriklah peluang ngan aku nyerik sikit sinar perubahan di bulan posa nak,tapi aku sikda ...mun aku nangga orang lain jeles jak aku nangga, tang mcm2 jak azam bulan posa ..tapi aku? entahlah...

(aku adam ya...ishh nya makei baju dari Andy Sulaiman ehh...tok molah ku jeles tok)

Mungkin aku perlu merasai hebatnya percintaan (kejap aku rasa nak mukak jak ..nang ada percintaan indah) mungkin aku perlu menjadi seperti Adam dalam cerita Nur Kasih (aku mesti milih artis yang ensem jadi contoh tauladan, mun aku milih Azawana or Jafaar onn ..malasssss ku) Adakah mun ada perkara or permasalahan yang akan menyedar kan aku,mcm Adam dalam cerita Nur Kasih ya..adakah aku tulah masa dolok bila aku negor nembiak tabligh tok (kawan aku) bila nya makei celak di mata tang nyaman2 jak aku negor "mun ko dah makei celak bila lagik ko nak makei Mascara?"

(rasa tulah aku main2 ngan kawan ku...tapi mun kak makei celak nak mesti diikuti Mascara nak? aihhh agik juak main2 maka dah kak mintak maaf dari nya tek)

Walaupun time ya aku anggap main2 & kawan aku pun play along ngan lawaking aku ya..bila aku mikir ..tulah nak? (kejap aku call nya lok mintak maaf....) o.k dah aku mintak maaf ngan nya tek..nya ok jak ..nya sik ingat pun aku ada madah mcm ya...

Apa2 pun (pose ala Ustaz dalam cerita Puaka Ninyang Rapik) aku harap nak even aku sik merasa mcm orang lain perubahan nak ..aku harap aku masih lagik tauk siapa aku..apa yang aku boleh polah dan sik boleh molah..paling penting aku sik molah benda yang melebihi batas.. ya paling penting...(lalu rasa Pak Arman indah aku dalam cerita Hikmah..)