Kejelitaan Hak Milik Setiap Insan...yahhhh

"Kejelitaan hak milik setiap insan"
(pose ala2 Betty M Leogardo-Pengasas Produk BML)

Kecantikan..semua orang mauk kacak nak..megin dirik nya kacak nak..mun rempuan mesti imagine dirinya seseksi Angelina Jolie lah, secute Nora Danish, sebergetah Rozita Che Wan...sesweet Jessica Alba..or semaintain Linda Jasmine even time buntin tetap sexy giteww untung lakinya kohh jujoj jujoh jak aek lior nya...orang laki pun apa kurangnya banyak daknya megin diriknya mcm Brad Pitt, Zach Ephron or mcm David Beckhem walaupunnnn nak..sik salah kita berangan..kita pun hak, kitak pun fantasy bukan siapa2 pun...bena nak?


(kacak da jak nya duak tok ehhh..)

Tapi dalam kita nak jadi mcm ya , mesti kita ada usaha nak jadi kacak..nak jadi jelita /divarina/malatops/ensem gila/macho siot dan segalanya...aku paling sik suka org megin2 jak tanpa usaha kita mesti berusaha mun nak dapat something in our life..tok bukan implied pakei kecantikan jak tapi untuk dalam segala hal. Tapi since kita hanya bercakap mengenai "kecantikan hak milik setiap insan" its about luaran jak lah.

Walaupun bak kata Camelia mun kecantikan minum innershine kita akan kacak "Bukan Sekadar Luaran" aku advised kitak org nengar lagu ya..download kan Theme song ya and dengar pagi2. Aku tiap pagi nengar lagu ya..sbb lagu ya dpt merik macam keyakinan dari dalam (or aku jak perasan..ahhh persetankan! janjiku happy nak) masa mula keluar Innershine tek terus aku meli 2 dozen innershine..yahhh loba sik, org cuba 2-3 botol aku terus meli 2 dozen..kitak org ada? sik ada nak..so shut up and drive (Rihanna please turn on the music...) tapi kinek tok aku masih ngamal tapi kurang sikitlah apa tek nak save budget, meli sodozen makei sebulan..kedekut tapi I tetap kecantikan alami okeyy hahahah aihh kenak aku tetak indah!

Ya baruk dalaman benda ku cuba..boh kata luaran..doh nak aku tok kuat nak nyuba benda2 baru asal ada benda nak baru ..sikit jak org ngetek madah bagus terus aku ghairah nak cuba..ghairah okeyyyy.. lalu poret lah ku nanyak baguskah..apa effect nya..macam abang nas rambut ketak2 menerjah interbiew org yang promo benda ya..bukan apa masa aku...

(ikuti luahan rasa Bersamamu tok..)

"lets back to memory lane...alkisah masa dolok time aku sekolah aku bukan datang keluarga org kaya aku sik mampu nak berbeli barang..arum bulak makei sabun Popenjay(sabun ada burung kakaktua nak warna gadong ya ehh) kongsi gik ya..ya masa kecik lepas ya meningkat remaja makei Hazeline Snow jak pakei cuci muka..nang jaik muka aku...malu aku time ya ..masuk ITM adalah improved sikit makei Eversoft ngan Fair and Lovely...so conclusion nya aku bukan anak org kaya..aku sik mampu nak meli..aku sikda budget dolok..aku meringsak..terus kesian ke dirik"


Tapi kinek tok aku tetap bukan org kaya, sederhana jak aku. Tapi since dah kerja dah ada duit kedirik dpt lah berbelanja sikit2 pakei dirik pun..masa student dolok setiap kali nangga anak org kaya dpt makei benda nak mahal2 mesti aku berazam ngan aku pun yang aku mesti pampered ku pun mun ku dah kerja...yalah kinek tok aku buar belanja ngan aku pun, duli ku duit aku..sampei dak makcik opis nganok aku boros, nang ngerepak jak nya...ehh ngek sukati ku pun..duit aku deuyy (tapi sik lah aku nyawap mcm ya..aku senyum ala2 Awal Ashaari jak ..)

Apa jak brand kecantikan aku sik pernah coba dari barang International sampei sabun sinsey cina rega RM6.50 dah ku madok ke muka..mula-mula aku terjerumus kelembah tok bila aku start kawan ngan ngek sorang tok..opis kmk org sik banyak org mudak dalam beratus ya adalah less than 10 jak org yang under 30.

So kitak org dpt megin tension nya aku ngan dak ortu or kertu sia..nang ku anggol sampei peringat dewa dewi maharani..sampei nak napuk tereka ke muka mcm Nirmala Bonat..rasa nak nerjun dirik kat Jambatan Satok..rasa setiap kali daknya ngerepak rasa nak ku tampar berlipat bertukar menjadi tanah (wwahhh ingat sik kitak org jaman Komik melayu..mesti ada kedak ya kuasa daknya)

(feelin ku masa nendang dak nya!..dush dushhh)

Ada sekali rasa nak ku piring terbang jak daknya sambil bersomersop berpusing mcm dalam Maero Attack...sampei nak molah Bondage kedirik (astaga...) ..kuatan aku anggol..so bila start ada nembiak baru terus aku bergeng ngan daknya..ya baruk released sikit tension aku...mcm ya kelak org anggol ngan aku mun ku dah start tua kelak..dunia tok bulat.. hukum karma sentiasa ada...BUT at the moment I prefer kamasutera instead of hukum karma (dasar &*%^$# ...malas kuuuu)

Masa mula org gago ngan SKII aku gago juak sampei RM800 aku meli..tapi sik juak aku bena makei..bagus nang bagus tapi mahal gilak. Budget nak pergi enjoy bercuti gik ..nak shopping gik..mcm2 gik..so last2 aku sik makei SKII lagik.


Pakei ku Clinique..murah sikit dari SKII. Tapi range cuci muka nya sik berapa kenak gilak ngan kulit asian ku walaupun aku feelin2 aku tek Pan Asian mcm Edika Yusop..aihh perasan ku ehh tapi under eye cream work marvelous, cream ya aku masih makei sampei kinek tok, nak lain ...stop juak..nang hampeh!

Dermalogica..ishh nang bagus tahap dewa benda tok tapi still mahal gilak...nang mahal..masa dolok aku makei nang bagus aku stop sebab aku anggol ngan salesgirl ya nak alah2 maksa org meli ..kan nya murah, mun setiap kali spend 100-200 kak nyuci muka...ehh ngek bukan aku tok paris hilton mampu meli semua range daknya..walaupun aku seHot nya! (aihhh mauk juak)

De' Wajah...putih sepuaka Juon aku tam nya tapi tangan itam..ya pun nak ku mauk, sbb sikpat pegi jogging or pergi bersanbathing ala2 Baywatch..dahlah benda nature mcm ya paling aku minat..aku suka nature ..suka jogging...mun dah setiap kali pegi jogging muka mcm ikan kenak goreng tang merah jak, nak juak ku sanggup..so instead of De'wajah terus jadi De' Ketiak...

Last-last nak dah ku fed up ngan semua ya nak...ku coba Olay White Radiance dalam iklan daknya madah 10 wanita tercantik makei..lalu ghairah aku makei kohhh...kinek tok 10 wanita tercantik ya dah di tambah ngan sorang lelaki terhandsome (aihhh muntah ku molah statement mcm ya)bagus lah...well what u expect from benda mcm ya jangan lah harap miracle mcm makei Laura Mercier nak ..okeylah brand tok sik juak muka ku jerawat..sik juak ku meringsak gilak rupa..rega pun aku afford..tapi bekas2 scar jerawat masih ada walaupun kurang..yalah dah ku madah dolok masa time remaja aku sik nyaga kulit.(faktor kewangan juaklah) ... and tok lah balasan Puaka Ninyang Rapik nya nak...

Well rasa banyak lagik benda ku dah cuba...mun ku nulis sampei numpang blog org sebelah indah kuatan panjang gilak list tek nak..tapi sigek jak RAHSIA...

...aku sikda madah orang aku makei Olay ..orang opis masih mikir aku makei benda nak mahal2 ..nak dolok aku pernah makei SKII loba nak..sik sedar kemampuan dirik, rasa dirik ya Paris Hilton(that hot! pose ala Paris Hilton ngan Nicole Richie)...so aku supan lah madah aku makei Olay..aku meli benda ya pun diam2 ..and yang paling penting setiap kali org nanyak aku make apa mesti aku madah...SKII...(yahhhh coverlinna kerora defebulosa...cover napuk malu lah ya)

(P/S: Mun kitk org madah siapa2 aku makei Olay siap kitak org..ku intei ku kitak org..lepas ya ku step ku..ingat janji kita..biar pecah di perut jangan pecah di mulut!...fikir-fikirkan..selamat beramal)

Posa Mode

Assalamualaikum...



Kinek tok aku merati banyak blog2 dah dalam keadaan keimanan dimana semua menyemarakan lagik bulan ramadhan..bangga nya aku ngan daknya tok sbb molah transformasi transformers di dalam blog daknya..aku harap aku dapat juak kedak nya ....tapi kenak aku mcm biasa jak ohh? apa aku rasa..well aku posa...aku g terawih (mun aku rasa nak pergilah) tapi aku sikda rasa mcm sinaran Nur Kasih memancari aku umpama dalam cerita GHOST lakonan Demi Moore ngan Patrick Swayze "Go to the light!..Go to the light!) kata Demi Moore ngan Patrick Swayze nyuruh nya cross over...mun lah sesenang ya ohh mauk jak aku minjam torch light besar suro kpg kmk orang dapat aku pergi ke light ya!


(banyak2 gambar dalam cerita Ghost nak, gambar tok paling sik sexy...posa mode tek nak...tak mahu sexy lagi (terus imagine pose dak artis dalam Majalah Mangga)

Aku pun heran kenak aku sikda rasa mcm ya...kenak aku sikda rasa nak pergi ke light ya...pergi kearah kebaikan...ke arah yang sepatutnya bulan Ramadahan tok, kadang-kadang aku rasa tok aku tok dah rusak kali..tapi dah aku pikir2 sik juak aku rosak ..aku stay di kch,dekat2 ngan family lagik ya nie ada aku berolah..lainlah aku diam di KL , mun aku diam di KL aku rasa sik aku kedak tok, dah ancorrr dah aku...aku tok cepat terpengaruh ngan orang bah especially ngan benda2 nak teruk...entahlah mun benda nak bagus mesti aku lambat sikit..tapi mun nak jaik ..aku rasa akulah antara yang ke hadapan.

Aku coba juak maca2 buku ilmiah tapi rasa macam sik sampei jak koh..mun aku madah ngan dak member aku lain mesti daknya pecah perut tetak ngan aku..kadang2 nak aku rasa daknya ya hanya suka aku versi yang happy go lucky, versi penyelak versi no problem..tapi dalam hati orang lain2 nak (lalu feelin ala Ellie Suriaty bila nya belakon cerita dalam hati ada cinta....mauk juakkk) . Aku rasa setiap posa aku feelin2 mcm tok especially minggu pertama posa ...tapi bagi aku beriklah peluang ngan aku nyerik sikit sinar perubahan di bulan posa nak,tapi aku sikda ...mun aku nangga orang lain jeles jak aku nangga, tang mcm2 jak azam bulan posa ..tapi aku? entahlah...

(aku adam ya...ishh nya makei baju dari Andy Sulaiman ehh...tok molah ku jeles tok)

Mungkin aku perlu merasai hebatnya percintaan (kejap aku rasa nak mukak jak ..nang ada percintaan indah) mungkin aku perlu menjadi seperti Adam dalam cerita Nur Kasih (aku mesti milih artis yang ensem jadi contoh tauladan, mun aku milih Azawana or Jafaar onn ..malasssss ku) Adakah mun ada perkara or permasalahan yang akan menyedar kan aku,mcm Adam dalam cerita Nur Kasih ya..adakah aku tulah masa dolok bila aku negor nembiak tabligh tok (kawan aku) bila nya makei celak di mata tang nyaman2 jak aku negor "mun ko dah makei celak bila lagik ko nak makei Mascara?"

(rasa tulah aku main2 ngan kawan ku...tapi mun kak makei celak nak mesti diikuti Mascara nak? aihhh agik juak main2 maka dah kak mintak maaf dari nya tek)

Walaupun time ya aku anggap main2 & kawan aku pun play along ngan lawaking aku ya..bila aku mikir ..tulah nak? (kejap aku call nya lok mintak maaf....) o.k dah aku mintak maaf ngan nya tek..nya ok jak ..nya sik ingat pun aku ada madah mcm ya...

Apa2 pun (pose ala Ustaz dalam cerita Puaka Ninyang Rapik) aku harap nak even aku sik merasa mcm orang lain perubahan nak ..aku harap aku masih lagik tauk siapa aku..apa yang aku boleh polah dan sik boleh molah..paling penting aku sik molah benda yang melebihi batas.. ya paling penting...(lalu rasa Pak Arman indah aku dalam cerita Hikmah..)

Nak Promo lok (nulong kawan bah)

Hi everyone pa kabar tek? aku tok nulong kawan ku jak ..nya nak berjajak bah..kita tok nulong dak kawan2 berjual nak..tapi walaupun kita tok nulong urang kita pun mesti percayak juak benda yang kita tulong nak...jangan jadi mcm sesetengah artis madah makei certain product tapi maka makei benda lain..ya nama kipriho (hipokrit) tapi mun aku mun ditapuk ngan duit mauk juak aku jadi kiproho duli ku...kenak aku nak nulong kawan tok coz nyalah menintroduce aku ngan dunia blog tok...mun dolok apa maksud blog pun aku sik tauk ...blok konkrit/sarong penapasan blok tauklah aku dolok...but now look at me(Kembang terus sayap Victoria Secretku)...berblog ..walaupun semengat aku dah makin pudar nak berblog lagik..(yalah tek... dah ku sangka!)

Promo tok tentang kawan ku yang akan mukak kedai jual Crocs di Boulevard from 21st August to 31st August...dekat ground floor..ehhh aku promoto tok sigek benda pun sikda papa oleh tapi sebab aku suka brand tok and sbb nya kawan tek nak jadi aku promote juak lah.

Walaupun aku rasa sikda orang yang maca blog aku...tapi condifent (confident) ajaklah nak...mun sikda orang maca pun aku pun jak maca ...bangga ku ngan ku pun (tiba-tiba jak rasa bangga ngan dirik pun walaupun posa ganti aku last year belum madak aku nganti ..matilah aku...aku pecah posa last year sebab aku demam yang teruk sampei kenak jeksen ..pa tek tersalah makan murtabak meli dekat semarak sia lalu food poisioning sampei perek nyawa terus demam ..ooi 2 ari aku MC time ya....(aku masih ingat ko si penjual murtabak! ingat ko! ku step ku mun aku nemu ko berjajak agik taun tok)My Crocs Disney ..aku makei tok mun aku feelin2 cute (jizzbit ya my anak buah merik ..thanks babe!)

As usual aku akan melelat sampei ke serian mun kelakar...so this is the event poster and information...hope to see you guys over there and I absolutely will be there with my cute crocs...dueyy



My Crocs!..Crocs Baya, tough sebenarnya rupa kasut tok mun di cabut jizzbit nya...

Why Crocs?

CROCS are...
1.) Really soft, super comfortable, molds to your feet
2.) Barely there, weighing only 6 ounces
3.) Vented so air passes through, keeping feet cool
4.) Non-marking slip-resistant soles*
5.) Bacteria and odor resistant
6.) Ultra-hip Italian styling
7.) Port holes allow water and sand to pass through
8.) Can be sterilized in water and bleach
9.) Easy maintenance, just wipe clean
10.) Orthotic molded foot bed for ultimate comfort and support

SO JUMPA SINUN O.K!



Jahok ko ya!

Kenak aku rasa nak merengas jak duak tiga ari tok ohhh...mun orang lembab sikit lalu nak datang merengas...well sik semua org mcm kitak nak? effisien ala2 Anne Hathaway dalam "Devil Wear Prada" walaupun...

(ala-ala mcm toklah nerimak arahan dari my bos ..except he is not stylish at all....pesen nya nyuruh mata ku lukak bernanah jak nangga)

Well eventhough I dont wear Prada...still I wear shoes from Primavera with Paul Smith shirt,Neck Tie from Dolce & Gabbanna, stokin from Sin Nam Fatt and baju sendar (baju singletlah) from Wann Fatt (jenama Scuba okeeey) ...balance bah sik semua nak mahal nak..Sin Nam Fatt and Wan Fatt juak ku agak ku..nie nak muang dari jaman sekolah dolok nang dah meli barang sia koh...jaik dari dak pen sampei ke poda mesti barang sia..nang sik dapat dipisahkan aku ngan Indiastreet koh...

Ingat aku kuatan aku nak nge dye rambut warna itam tek nak (rambut asal ku warna browne gitu ...aku rasalah masa mak aku buntin suka nangga dak kerja kontrak indon nindak rambut ala2 berkerak kedak daknya. ..tapi bagi,mungkin aku ada campur dak pan asian...(berangan lagik!)..meli lah aku dye Henna tek nak (masa sekolah nielah ada duit kohh muka pun makei Fair and Lovely jak..cerah dari dalam).

Nge dye lah aku rambut kat rumah masa org sikda lepas ya ...nak mampusssssssssssss! rambut aku nang itammm bena ala itam rambut palsu si Sofea Jane koh...nebess aku ...nasib org sik perasan tapi yang lawak makei inai tok setiap kali kak mandik mun ngelap rambut mesti tola ku turut itam juak...luntur bah nama nak murah! benda nak rega RM2.50..tapi masa yalah rambut aku super itam sihat jak rupa ..but I now I pferer my brownish brown hair..I proud of my pan asian roots (duhh nak maka rambut kedak org kerja kontrak jak...ada ati)

Kadang-kadang time aku jalan2 di India Street terkenang aku ngan meli bahan kelengkapan sekolah ..pen mesti baru, buku mesti baru..semua nya baru ..baruk semangat sekolah (benarkah?) kinek tok pun aku suka juak pergi sia mengimbau kenangan aku disia meli poda Agnesia (poda gatal nak warna merah ya)

Lepas ya upgrade sikit makei poda Ammens

ya kinek tok makei poda Johnson-Johnson (apa tek dah kenak advised Dr Dominic Songan makei poda nembiak bagus untuk mendapat kulit yang gebus...)


Cerita hal merengas tek nak..minggu tok nang banyak meeting terpaksa aku atur..kirik kanan jak aku terpaksa polah...book time orang, refreshment lagik, minutes of meeting nak polah , updates status...ishh nang anggol, tapi aku tetap maintain aura macho David Beckhem walaupun aku sik lah seensem or macho(dohh nak) kedak nya tapi tetap ada juak org gossip aku macam gigolo nak?mula aku nengar gossip ya panas juak lah aku..sebab aku sik molah benda mcm ya,adakah kerana aku melayan dak org tua lebih2, well mun aku melayan elderly people mcm ya pun, sebab aku hormat ngan org tua.. mena nak?

Mun kitak org mauk tauk (sik mauk tauk?aku duli apa tetap juak aku nak madah dalam blog aku..siapa nyuruh maca nak!) aku sik pandei berkelakar "kau" and "aku" masa aku sekolah...start aku masuk U baruk aku pandei, ya pun aku saruk jak peer pressure time ya bah...even kinek tok pun aku sik berapa pandei sbb dah dibiasa olah dak family bah..biasalah aku anak bongsu mesti mauk hormat ngan org tek nak ..mun masa kecik mun aku ber"kau" "aku" ngan org terus aku kenak cabik mak aku..pernah sekali aku terpengaruh kelakar mcm ya di sekolah, biasalah kitak kan sekolah kampung so pulang rumah tek nak tersharuk (sebutan ajai) lalu kenak cabik mak ku..lalu kembang bibir ku umpama bibir Kak Nita jak or umpama kembang jugo mcm kak Makan Ayam Penyet di Raja sia,mbak pedas gilak tek nak (ishh lamak sik makan sia ehhh...jum makan sia mauk?)

Tapi dlm blog tok ajak aku bergagan ber"kau" .."aku" best bah, sejak aku start nulis blog tok aku rasa aku mcm ada 2 personality jak.. the good and the bad..angel and demon... hot and cold (terus nengar lagu Katy Perry) matilah mun org yang ku kenal maca blog ku muntah ijo daknya..aku nulis blog tok pun aku madah ngan 3 orang jak kawan ..kawan lain yang dpt detect aku ya mungkin dari cerita aku...ishh matilah mun aku tercerita ttg daknya..nie cermin mata Clark Kent aku tek (rasa superman lah.. ada lagik rasa dueyyy)...

(feelin2 ku ajak)

Tapi dalam aku panas ati org madah aku rupa mcm gigolo adalah org madah aku (I rasa u tauk siapa u..thanks o.k) aku patut take that as compliment...well you know what maybe I should ahhhhh "Dont hate me because Im beautiful"(terus keluar aura Kimora Lee Simmons - Fabolousityyyyy!) malas aku nak bersayap Victoria Secret lagik...mcm sik ada modal jak...daknya ya model jak ,sik dapat lawan Kimora Lee Simmons nak...molah empayar Baby Phat sampei bejaya until now...

(Aku: Kim (Kimora lah tek, kan kmk duak BFF) kenak kitak sik mauk kmk jadi model kitak? sik cukup kacak kah aku ngek? ingat kau...mun aku nemu kau ku step ku kau kelak kau menongkeng ke jeraya kau ! ingat kau!

Kim : bukan ku sik mauk tapi aku dah reserved sigek show ngan kau. kau faboulous gilak bha..aku nyeruk Tom Ford design especially ngan kau...mestilah aku ingat ngan kau..kita duak kan sama main zero point ngan main rondes dolokk)

(sekadar imiginasi penulis sahaja)

Tapi nak, mun dah ngenang usaha aku ngator segala preparation meeting nak betapa susah aku nak book flight,time and segalanya bila daknya call madah dgn sora kenja daknya madah bos daknya sikpat datang and nyuruh aku nukar time ...rasa ya sikpat aku nak describe ..tapi yalah sigek aku .aku sikpandei nak manas2 gilak (dalam blog jak aku tang loba jak in real life...duhh nak bait aku tok..(umm siapa mauk minang ku tek? I tak nak yang mewah2 enough dgn Kereta BMW 3 series, wang hantaran US dollar 5 juta, percutian unlimited, kad kredit platinum also unlimited dan beberapa syarat yang lain (gik tengah mikir tok)..

Mun aku tengah deal2 ngan daknya nak dalam utak aku yang sik betul tok startlah aku berimginasi nak pelik2, mcm mun aku ada kuasa Sailormoon nang ku Vass dushhh dushhhh pang (imagine bunyi ngempas dak opponent) orang nukar time aku ya!

("demi cinta & harapan..kuasa Sailor datanggggggggg lahhhhhhhhhhh" ya ayat2 pembukaan sebelum kuasa daknya dapat datang ..)


Dah lah dalam time busyana tek sempat juak deman , selesema and batukk gara-gara jerebu, nang bueyyy nyawa ku masa tok ..masa tok lah aku teringat cerita Miss Comet ..cobalah mun aku mun setiap malam dpt duduk terjelempok di tepi penjan sambil nunggah bintang2 kejora di langit dan time ya aku meluah perasaan ttg permasalahan dan gundah gulana yang ku alami dan hadapi kan best *** cing*** taik bintang tengah gugok ...duhhh nak..

Mun jak bena2 aku duduk kat penjan dalam bilit aku mcm ya lalu kenak talo dak org dalam utan sbb rumah aku sebelah ya utan lepas ya dekat gik ngan kubur...nak nak kuberani ada agik kes malam keliwon sundel bulong kelak....tiba tengah aku bersadu ngan bintang miss comet di sambung orang...nak kuberani..

Tertiba ku terdengar bunyi yang pelik...tangga ku kanan..toleh ku kirik sikda siapa2 ..tertiba nya berbunyi lagik...tiba-tiba...ahhhh baruk aku perasan paduhal perut aku berbunyi..lapar belum makan dari tadik bah...(dietlah konon! terus imagine Ayam Penyet)

Tapi tentang minggu tok tek..aku rasa dirikun mcm diperkotak katik dahlah sukati jak org nukar time aku, sukati jak org ngarah..sukati jak sekati sekilo beras ..kadang aku rasa aku tok mcm di ulun oleh Rika Sumanto dari Bawang Puteh Bawang Merah ..tapi aku Bawang Bakong lah...sbb aku mesti extra bah faboulous bahhhh..

(aku rasa penderitaan daknya tam Rika Sumanto..."tatap mataku" ya ayat peberet Kak Rik kita)

Tapi aku pasrah dan mesti sabar sesabar Ana dari cerita sinetron Hikmah (tapi kadang2 Ana tok nang ada ngok juak dalam deal ngan permasalahan ..nasib muka ko kacak mun muka ko jaik terus ku tikam ku remote ke muka ko),

(asal posa mesti ada cerita tok..sampei angus cucurku tam gago juak nak nangga cerita tok..mala kuang kuit dapo ke area TV ujung2 lalu angus cucur ku)


Secekal Eja dari Sesuci Kasih Ramadhan (aku nang minat ngan Eja ...tangga ko! mesti rempuan tua ajak di minat ku nindak org nak berkelakar pelik2 ttg aku..well nasiblah nak)

or maybe sebait Doraemon dengan Nobita(aku apal lagu doreamon),

(mun ada kawan kedak doraemon kan bestt..."kisahhh Panjaga jadual Masa" tengah molah sora kedak Doraemon masa naip tok)


Dan sekacak Brad Pitt ngan Angelina Jolie mena nak (tok aku sik sure kaitan nya dgn cerita aku)...sebabnya aku masih tahan kerja? I still love and passionate about my job (menarkah or aku takut sikda duit nak mayar loan and utang kad kredit..yalah kau nak alah2 swipe air asia) and plus I still Love Rock and Roll ( lalu teringat lagu Joan Jett ..I love Rock and Roll...(sikda kenak mengenak tapi aku nang suka lagu tok and aku arap sikdalah dak family aku maca blog aku sbb mun daknya maca penulisan aku ada lagik kes kenak cabik lagik kelak....).

Air Mencesssss

Kitak orang tauk sik air mencess? coba kitak org tekak air apa ya? air ya nang nyamai wai, nang delicious, nang best tapi air ya boleh nyebab kita defemamfam a.k.a demam (pernah sik kitak org kelakar mcm ya..jaman kmk org mun nak bertapok cerita ngan mak bapak siap kelakar mcm ya...."afakufu kafacakfuck".... maksud nya aku kacak...dohh dueyy)air mences tok nanng kira kontroversi juaklah kewujudanya ada mak bapak sik suka anak daknya minum air tok..tapi mak bapak pun numtum2 juak air tok..bertujah jak minum belakang dak anak nya.

Air mences tok juak nang sik bagus untuk kesihatan sebab nya ngandung gula banyak..mun minum banyak mauk nak datang sekalor urat sbb banyak gilak gula...dah tauk air mencess ya apa? "yup..air mencess adalah air menet/air kabonet nak tauk kenak air tok di gelar air mencess? macam tok ceritanya...
(lihat situasi sebenar berlaku tok ..time ya raya 2003)

Nama saya Ali (bukan nama sebenar) saya di lahirkan di didalam keluarga yang bahagia tapi entah bagaimana kebahgiaan yang di kecapi hanya sementara (ingat sik kitak org Kisah Benar di TV3 dolok..jaman 90-an mun mula2 cerita ya mesti ada ayat pengenalan skema mcm ya...charlie lalu jak bak kata org miri)

o.k lets start again serius kali tok (mun jakkk)...mcm nie aku tauk air mences tok air menet... time ya raya 2003 (lamak dah) tapi kenangan ya tersemat di utak pemikiranku ..masa ya aku kak abis study di Uitm, aku pergilah rumah kawan aku di kota semarahan tapi jauh lah ..nang jauh kedalam-dalam semarahan...aku dengan kawan aku tek ngetest kereta baru aku (time ya barulah ..kinek tok dah nak abis bayar...sik sabar rasa nak ngabis utang ehh) semangat lah kmk duak tek ..nindak kereta baru mbak jalan raya ke sia...aku tek siap makei baju melayu puteh dengan sabok putih juak mcm org nak maca nikah kata kakakku...suci jak rupa aku umpama sesuci mu salmah (info: Sesuci Mu Salmah ya nama anak M. Nasir ngan Marlia Musa)

kawan aku tek makei baju warna gadong..(umm rupanya mcm biasa jak..(ada unsur jeles jak itonasi aku time naip tok) tengah aku berjarah rumah kawan aku tek nak..nait lah kmk duak tek duduk2 nanga kuih daknya, kagum aku sbb nang ugak2 kuih di engkah dekat sia dah banyak lagik ya, ada botol air menet lagik sabagai hiasan ...lepas cit cat cak cak ngan kawan aku berporet2 kmk org tek ..biasalah jakok ttg apa polah kinek tok..siapa gerek ko, menakah si anu tok dah break...poret bah... ya tiba2 mak kawan aku tek nyampuk kmk org tengah ghairah bejakok ...

Mak Kawanku: Mat (bukan nama sebenar) ko yang nak alah2 beloyar bagei sikda
esok..dah ko ngidang air mencess ngan nya duak tek?
Mat: kak tok mak agik nak beloyar tok...kak tok lah ohhh
Mak Kawanku:idang jak dolok...tanyak ko nya mauk air biasakah air mencess..dahhh ambik ko air ya dulok lepas ya berloyar lagik..aus dah nya duak ya
aku dan kawan ku: sikpa mak cik...(diiringi senyum manis semanis senyuman Fazura-Anak Wayang (ala2 good boy/innocentlah kmk duak..tapi sebenarnya...Yuna jak dapat nyawap soalan ya lalu molah lagu Dan sebenarnya..ya semua ilham dari senyuman manis kmk duak ..jangan kitak org sik tauk)

(kawan aku sebelah ya dah bercuit/berkuis kaki ngan aku sbb perasaan ingin tauk membuak-buak.. apa air mencess ya?..aku pun dah sik betul lagik dah duduk sebab nahan kemeh dari tadik (sikda kenak mengenak kali jak nahan kemeh ngan air mencess)

lepas seseken jak mak nya berlalu tek nak...kawan aku tek terus terjah...umpama Abang Nas Melodi (Si Rambut Ketak-ketak) terus menerjah kawan aku...

Kawan ku: Mat nakpa air mencess ya? air wine kah? tiger kah? kakan Up rumah kitak org ngidang air mcm ya time raya...
Aku: ishh hebat rumah kitak org ..kak tok ada keluar lampu lip lap disko mcm kat Jupiter (disko di kuching paling top dolok) ehh apa air mencess ya?
Mat: Astaga..apa kata kitak duak tok coba ngembak ngucap..air mencess ya air menetlah...
(contoh air mences..."cessss bunyi nya")

lalu mat nerang ngan kmk duak asal usul nama air mencess ya...nya madah mun air menet digelar air mencess .. air menet kan ada gas or karbonet nak..so mun kita mukak air ya nak kah ada bunyi "cessssss"coba ko bukak air menet...kocak2 ko adalah bunyi "cesss" ya..(kocak-kocak bukan kocok-kocok sebab kocok-kocok ya lagu Inul Darasista...best lagu ya tok aku cerita ngan kitak org pengalaman aku pergi kelab dangdut time trabeling,org opis aku ngambak clubbing dangdut aku ikot jak lah (biasalah aku semua on jak)

time ya first time nengar lagu Kocok-kocok ya...nang beliang nyawa ku ..tang lucah jak bunyi tajuk nya tapi sebenarnya setelah ku amati senikata lagunya ia adalah mengenai percintaan wanita yang selalu dipekotak katik kan oleh kaum lelaki (kejam ko lelaki ! hahah) so rempuan ya madah jangan di kocok-kocok kan cintanya kiranya jangan main-main cintanya lah..tapi di embarr nya ngan ayat power-kocok-kocok..alah marketing startegy...dohhh dueyyy ...coba kitak org download lagu ya mesti kitak org akan menari sama or should I say....bergoyang domret bersama-sama!)
(aku sikda idea gambar apa nak di upload so aku upload jak gambar kulit karaoke lagu ya...lagu ya boleh pakei wedding songs juak...ummm besttt ..Oon ngan Pakdukunlintah mun kitak duak nikah kelak, pakei kitak duak lagu tok instead of lagu "Selamat Pangantin Baru" ya common gilak bah..kitak duak kan Divasss ! umm mesti mantap wedding kitak duak...lalu jadi wedding of the OMG )

o.k back to mencess (aku tok mun kelakar nang banyak simpang kampung lintang nya, banyak pitt stop bahh) so air mencess tok asal dari bunyi air menet yang mun di goncang akan ngeluar bunyi cess....sidaknya ngelar instead of air menet air mencess lah...wahhh kira nang kretip juak daknya tok..sik terpikir aku keseninambungan/kaitan bunyiii cess ya dengan air mences...ya baruk boleh dikata inovatip and kretip vass...so lepas ya sampei kinek tok setiap kali aku nak meli air menet mesti aku madah ya air mencess....so next time kitak orang nak meli air menet nak,padah jak "Can I have Mencess Drink please" mesti dak waiter sia pecah palak mikir air apa ya....coba gak ku cabar kitak org mun berani!




Rasa Ati Nak Ngesep

Tedah ngan kupun...macam tok ceritanya (pemulaan tok ala2 cerita Desperete Housewife jak), adalah sehari ya aku nang rasa nak ngesep jak , biasalah mun kita tok mun ada ari tertiba nak negesep ....bukan rempuan ajak ada rasa kedak ya, aku pun ada juak angin mcm ya..ala2 meroyan lah . Cariklah aku baju2 aku tek nak..tertangga lah aku baju yang aku beli pakei kawan ku nikah ,time ya aku jadi bestmen kohh (honestly aku kacak lagik dari pengantin ya...serius aku kohh hahaha) baju ya nang ala2 Justin Timberlake (inggar aku time naip tok) baju nak ada vest over with white shirt bah..(macam toklah baju aku...tapi nya kacak lagik makei baju tok dari akulah (terus pasrah kedirik)


nang rasa uplah aku tek makei vest time tengah2 jerebu yang panas tok tapi aku piker sikpalah sbb opis aku nang sejuk peringkat Winter Sonata ..mun Kang Jung Sang (hero cerita ya) ada sia mun nya kelakar pun ala2 keluar asap dari mulut nya sbb sejuk tek nak dohhh siklah sampei tahap ya ..tapi nang sejuklah.. Confident lah aku tek ari ya dengan baju ya tek siap makei wangian dari Ralph Lauren pergi opis tek tapi bila aku sampei di meja ku..dohhh keluar semua dak Pengkritik tetap ala Simon Cowell & Ogy Ahmad Daud..semua keluar..tok adalah sinopsis komen2 yang ku dapat:

Komen 1
" kitak macam nak pergi clubbing jak..after tok direct pergi clubbing kah"
Dalam ati ku : "(ko pernah g clubbing? muka ko diat)

Komen2
"aihh macam bar tender ehh"
Dalam ati ku: (ko mauk apa? tiger beer? dush dushh )

Komen3 (tok paling antappps)
Dengan nada berbisit.."Are u umm... Gigolo? if yes its totally o.k with me" (terus aku sentap ..ada lagik kes melekap di dinding sambil peluh keluar dari palak ala2 shin chan) apa nak nak di okey nya kah...apa nya piker aku tok...mun aku molah kerja ya sik aku drive kereta Wira jak koh jaik2 Mercedes 3 series..mena nak?

Lepas ya terus bukak and sik makei vest ya lagik ,tukar jacket yang aku biasa pakei jak...baruk aku nak ngesep sikit makei baju 2-3 beral mcm ya dah mcm2 negatip feeback aku dapat mun aku makei seluar bip dengan wing ala2 Victoria Secret apa jak kah di padah dak nya...(aku time tok molah show ngan dak Angel Victoria Secret lain...Gisele Bunchen ngan Heidi Klum time ya berebut jak nak bercatwalk sama ngan aku...(masa aku naip tok terus keluar darah di idong sbb inggar ke dirik)


bayangkan seluar bip aku warna merah bertatahkan belian dgn wings besar2 berjalan catwalk dalam opis.....apuuu (ayat peberet kakak tea lady kmk org...muka nya ada imbas Uji Rashid)

Ratu Dunia/Klib Kelebar-Jangan ngejudge orang

Aduhh nang best mun ngingat time di ITM dolok...masa di ITM dolok aku nang boleh kira manchal olahah juak lah..dahlah kawan-kawan best sik macam kinek tok kawan mcm nak mampus..mun salah sikit emo macam kawan ku sorang (baruk kenal) ya baruk aku sik jawap sms nya lalu berpost-post indah dalam fasbuk madah aku tok kawan masa senang jak..(dohh ehh aku nak madah apa reta or benda aku ada pernah ngambik kesempatan ngan kau? ada aku makei duit kau?ada aku makan benda kau? sukati ku pun lah nak molah apa pun..kau ya nang emo! cerita tok ada kaitan dgn sentap post previous aku) o.k tenang.. (terus mengambil aura Rozita Che wan yang sentiasa manis) back to cerita Ratu Dunia tok..adalah seorang nembiak tok dolok time ITM nang alim siot, 5 waktu arum bulak (bukan bulak) pergi suro mun aku nak pegi suro bohhh jak kadang2 jumaat pun stay jak dalam bilit sambil nengar lagu Vengaboys ( jaman ya koh ..jaman dak Khatulistiwa & Jupiter koh) .Aku ada kawan sorang nang besfren lah kmk duak..selalu ngelayo kirik kanan ngagak kawan2 di bilik lain sambil2 ya nyarik org oper makanan bah kira-kira YB melawat kawasan lah kmk duak..dahlah mun nak melawat kawasan sik kira time panas or ujan sanggup diredah nya ..tengah2 kmk duak syok melawat hampir seluruh blok 3 nak tertiba kmk duak pergi lah bilik nembiak tok (nak alim tadik ehh) waktu ya tek nak nya kak kelai ngan roomate nya ttg makei Softlan nya tanpa kebernaran sampei abis(nang kaya makei softlan indah ehh tang aku makei sabun fab jak ,mun aku nemu softlan juak time ya nang ke sembat sampei abis juak lah)
(Softlan-Punca pergaduhan)

Bertengkar lah nya duak tek, bertengkar dalam unsur keislaman lalu jak kecikkk jak sora mun aku tek, lalu ngentak meja sambil molah aksi WWF duli ku..kmk duak tek nang sik paham bahasa bah tetap juak ngabas nya tek siap molah aksi2 manjak depan pintu merik salam nanyak kabar lepas ya terus nge on nanyak ada sik Mi President(pemes time ya koh) pakei mek duak makan
(Mee Indo Mee-ku carik gambar Mi President sikda lagik..kali dah kenak haram Mi ya kali -kemungkinan banyak gilak Asik Borik pandei jak aku assume )

Nyemput lah nya kmk duak masuk dlm bilit tek , nielah aku tauk org tengah panas tanyak lah aku mcm biasa ttg assignment nya ttg kehidupan sosial nya (aku kan concern ngan org bakal YB katakan ...dohhh dueyyy) tertiba nya madah nya nak ngambik air sembahyang sbb nya manas..aku tetak ku ajak (time ya lalu org ngebang di masjid) lepas ya tek nak ya datang moha ngan kawan nya ..kmk duak pun kenak tempias juak lalu nya nanyak kmk duak "kitak duak tok sik pandei sembahyang lagik kah?"...lepas ya terus nya molah statement berani mati "Nampaknya kitak org memilih jalan neraka daripada jalan syurga" statement ya umpama statement Liena Hangat dalam Majalah Lurah Dendam (Majalah nak mala jak ngambik gambar sexy pose sampei nampak lurah2)-Majalah Mangga "Liena hangat-Tidak Mahu Seksi Lagi" tapi gambar tek pose nonggeng tepi swimming pool...lalu diam kmk duak tek nak (jaik2 kmk duak sik sampei tahap ya aku koh ..tauk juak aku haram and halal ..tauk juak aku limit aku...anak Tuan Aji bah aku tok..dohhh iman tak dapat dijual beli dari seorang ayah yang bertaqwa-lagu raihan yang aku suka time ya yang pakei aku meremind aku pun) lepas nengar statement ya tek terus kmk duak diam,kira kes sentap lah (sentap sambil berjelempok terduduk di tepi katil double dacker sambil menadah tangan tanda keinsafan masa ya nampak sinar cahaya keinsafan umpama pancaran sinaran Miss Comet * cing* sinaran ya bersinar) lepas ya nak,terus lah kmk duak ilek2 bilik kawan ku lain terus lupak ttg keinsafan/sinaran Nur Kasih (setiap Jumaat 9.00 malam TV3) sekejap jak insap duhal lepas ya ngagak bilik dak kawan antu terus kembali kepada rupa asal...Juon.Time ya masih first year belajar..lepas ya tek nak masuk jak 2nd year time new sem nak...ya kmk duak nemu nya lagik masa pendaftaran apuuuuuuuuuuu (sentap sambil melekap badan di dinding sambil peluh keluar di kepala (mun selalu maca sinchan tauklah apa yang aku cuba padah ttg situasi tok) (macam tok lah rupa aku time pendaftaran ya kak nangga transformasi nya)

Nya dah jadi Ratu Dunia(paham-paham lah Lelaki jadi rempuan jelmaan) ..siap mintak tunggah nama rempuan lagik ya..Klip Kelebar besar jak di palak (time ya camelia nang wajib makei klip kelebar ya)
(Klip di kepalak nya time pendaftaran new sem ya-sik lah sebesar tok ..ngembar jak bah)

Aku konfius, palak ku berpinar2, badan ku umpama di berpusing mcm Shah Rukh Khan musin kajol time bertandak dalam lagu Kabhi Kushi Kabhi Gham ..hidup ku tak karuan lepas nangga tranformasi nembiak ya..apa hal nya kedak ya? apa sbb nya kedak ya? kenak? why? tidakkkkkk lepas ngambik aura (bukan Bio Aura Hai-O) tapi aura Spicegirl (Posh spice-Victoria Beckhem) tegor ku lah nya mcm sikda apa2 berlaku mcm biasa jak ..org lain tek semua mcm sok sek nganok nya..bagi aku ya pilihan nya ..mun nya mauk mcm ya well aku sebagai kawan akan menerimak seadaanya...aku sik judge org, aku sik mengklasifikasi org mun ko dah jadi kawan aku aku terimak jak semuanya ....sbb aku arap org pun nerimak aku seadanya juak nak..dohh aku gik emo (jangan jadi emo ok! aku inggar ngan org emo) lepas ya aku ttp jak kawan ngan nya..mcm biasa sampei kinek tok and aku pernah pergi kelab nya kerja (siang kerja opis nya koh) malam nya jadi kupu-kupu perawan malam di kelab caberet sia ..time ya bulan posa gik aku gi kelab ya ..ya nama ketulahan hahah time ya aku trebaling tempat nya so aku ikut jak lah..bagi aku respect sesama manusia paling penting regardless mcm nie rupa kau or kedudukan kau ..mena nak Aji? (sambil tangan dgn manis dan hormat nunjuk kearah kitak)..