Air Mencesssss

Kitak orang tauk sik air mencess? coba kitak org tekak air apa ya? air ya nang nyamai wai, nang delicious, nang best tapi air ya boleh nyebab kita defemamfam a.k.a demam (pernah sik kitak org kelakar mcm ya..jaman kmk org mun nak bertapok cerita ngan mak bapak siap kelakar mcm ya...."afakufu kafacakfuck".... maksud nya aku kacak...dohh dueyy)air mences tok nanng kira kontroversi juaklah kewujudanya ada mak bapak sik suka anak daknya minum air tok..tapi mak bapak pun numtum2 juak air tok..bertujah jak minum belakang dak anak nya.

Air mences tok juak nang sik bagus untuk kesihatan sebab nya ngandung gula banyak..mun minum banyak mauk nak datang sekalor urat sbb banyak gilak gula...dah tauk air mencess ya apa? "yup..air mencess adalah air menet/air kabonet nak tauk kenak air tok di gelar air mencess? macam tok ceritanya...
(lihat situasi sebenar berlaku tok ..time ya raya 2003)

Nama saya Ali (bukan nama sebenar) saya di lahirkan di didalam keluarga yang bahagia tapi entah bagaimana kebahgiaan yang di kecapi hanya sementara (ingat sik kitak org Kisah Benar di TV3 dolok..jaman 90-an mun mula2 cerita ya mesti ada ayat pengenalan skema mcm ya...charlie lalu jak bak kata org miri)

o.k lets start again serius kali tok (mun jakkk)...mcm nie aku tauk air mences tok air menet... time ya raya 2003 (lamak dah) tapi kenangan ya tersemat di utak pemikiranku ..masa ya aku kak abis study di Uitm, aku pergilah rumah kawan aku di kota semarahan tapi jauh lah ..nang jauh kedalam-dalam semarahan...aku dengan kawan aku tek ngetest kereta baru aku (time ya barulah ..kinek tok dah nak abis bayar...sik sabar rasa nak ngabis utang ehh) semangat lah kmk duak tek ..nindak kereta baru mbak jalan raya ke sia...aku tek siap makei baju melayu puteh dengan sabok putih juak mcm org nak maca nikah kata kakakku...suci jak rupa aku umpama sesuci mu salmah (info: Sesuci Mu Salmah ya nama anak M. Nasir ngan Marlia Musa)

kawan aku tek makei baju warna gadong..(umm rupanya mcm biasa jak..(ada unsur jeles jak itonasi aku time naip tok) tengah aku berjarah rumah kawan aku tek nak..nait lah kmk duak tek duduk2 nanga kuih daknya, kagum aku sbb nang ugak2 kuih di engkah dekat sia dah banyak lagik ya, ada botol air menet lagik sabagai hiasan ...lepas cit cat cak cak ngan kawan aku berporet2 kmk org tek ..biasalah jakok ttg apa polah kinek tok..siapa gerek ko, menakah si anu tok dah break...poret bah... ya tiba2 mak kawan aku tek nyampuk kmk org tengah ghairah bejakok ...

Mak Kawanku: Mat (bukan nama sebenar) ko yang nak alah2 beloyar bagei sikda
esok..dah ko ngidang air mencess ngan nya duak tek?
Mat: kak tok mak agik nak beloyar tok...kak tok lah ohhh
Mak Kawanku:idang jak dolok...tanyak ko nya mauk air biasakah air mencess..dahhh ambik ko air ya dulok lepas ya berloyar lagik..aus dah nya duak ya
aku dan kawan ku: sikpa mak cik...(diiringi senyum manis semanis senyuman Fazura-Anak Wayang (ala2 good boy/innocentlah kmk duak..tapi sebenarnya...Yuna jak dapat nyawap soalan ya lalu molah lagu Dan sebenarnya..ya semua ilham dari senyuman manis kmk duak ..jangan kitak org sik tauk)

(kawan aku sebelah ya dah bercuit/berkuis kaki ngan aku sbb perasaan ingin tauk membuak-buak.. apa air mencess ya?..aku pun dah sik betul lagik dah duduk sebab nahan kemeh dari tadik (sikda kenak mengenak kali jak nahan kemeh ngan air mencess)

lepas seseken jak mak nya berlalu tek nak...kawan aku tek terus terjah...umpama Abang Nas Melodi (Si Rambut Ketak-ketak) terus menerjah kawan aku...

Kawan ku: Mat nakpa air mencess ya? air wine kah? tiger kah? kakan Up rumah kitak org ngidang air mcm ya time raya...
Aku: ishh hebat rumah kitak org ..kak tok ada keluar lampu lip lap disko mcm kat Jupiter (disko di kuching paling top dolok) ehh apa air mencess ya?
Mat: Astaga..apa kata kitak duak tok coba ngembak ngucap..air mencess ya air menetlah...
(contoh air mences..."cessss bunyi nya")

lalu mat nerang ngan kmk duak asal usul nama air mencess ya...nya madah mun air menet digelar air mencess .. air menet kan ada gas or karbonet nak..so mun kita mukak air ya nak kah ada bunyi "cessssss"coba ko bukak air menet...kocak2 ko adalah bunyi "cesss" ya..(kocak-kocak bukan kocok-kocok sebab kocok-kocok ya lagu Inul Darasista...best lagu ya tok aku cerita ngan kitak org pengalaman aku pergi kelab dangdut time trabeling,org opis aku ngambak clubbing dangdut aku ikot jak lah (biasalah aku semua on jak)

time ya first time nengar lagu Kocok-kocok ya...nang beliang nyawa ku ..tang lucah jak bunyi tajuk nya tapi sebenarnya setelah ku amati senikata lagunya ia adalah mengenai percintaan wanita yang selalu dipekotak katik kan oleh kaum lelaki (kejam ko lelaki ! hahah) so rempuan ya madah jangan di kocok-kocok kan cintanya kiranya jangan main-main cintanya lah..tapi di embarr nya ngan ayat power-kocok-kocok..alah marketing startegy...dohhh dueyyy ...coba kitak org download lagu ya mesti kitak org akan menari sama or should I say....bergoyang domret bersama-sama!)
(aku sikda idea gambar apa nak di upload so aku upload jak gambar kulit karaoke lagu ya...lagu ya boleh pakei wedding songs juak...ummm besttt ..Oon ngan Pakdukunlintah mun kitak duak nikah kelak, pakei kitak duak lagu tok instead of lagu "Selamat Pangantin Baru" ya common gilak bah..kitak duak kan Divasss ! umm mesti mantap wedding kitak duak...lalu jadi wedding of the OMG )

o.k back to mencess (aku tok mun kelakar nang banyak simpang kampung lintang nya, banyak pitt stop bahh) so air mencess tok asal dari bunyi air menet yang mun di goncang akan ngeluar bunyi cess....sidaknya ngelar instead of air menet air mencess lah...wahhh kira nang kretip juak daknya tok..sik terpikir aku keseninambungan/kaitan bunyiii cess ya dengan air mences...ya baruk boleh dikata inovatip and kretip vass...so lepas ya sampei kinek tok setiap kali aku nak meli air menet mesti aku madah ya air mencess....so next time kitak orang nak meli air menet nak,padah jak "Can I have Mencess Drink please" mesti dak waiter sia pecah palak mikir air apa ya....coba gak ku cabar kitak org mun berani!




20 comments:

Ms Tikot said...

Hahaha... paduhal.. air lemenet tek.

.::Hani in D Major::. said...

btol2..kmk pong mula2 dolok pk aek apa jak mencesss ya..hahaha

aku tauk siapa kau! said...

dohh nak...aku rasa aku tauk siapa ko tok nembiak account nak...masih cute ko nong...? sik lain sik bukan tutttt(aku tauk ko rahsia2 molah blog dude)...masih ku ingat kau kenak kepong pak guard di UITM sbb makei selepar jepun lepas ya ko tikam ko pak guard ya makei selpar jepon ya..ko nang jeharu..sian ku ngan pak guard ya...antu ko ya...ehh mun ada masa call ko aku kitak keluar sama...ko masih mcm dolok kah?

joynstar said...

alahai... lamak dah aku mk tinggal komen ke kau deng. susah na wak suruh subscribe rss feed segala.

tahniah, blog kac ala-ala oon ngan pak dukun. i loike blog yang honest dan merapu-rapi.

juh kita bersama berjuang molah blog anak sarawak yang pandey bercerita.

emak segala victoria's secret said...

aok eh kakan juak susah nak komen. tok ku nak komen pasal entri 'rasa ati nak ngesep' ya sebenarnya. ku nak merik petua lok. mun dah ada rasa ati nak ngesep, ngesep jak all the way. boh sekerat jeraya. boh lalek padah urang. mesti mok kompiden ngan dikpun. urang negor ya sebenarnya jeles. yerrrrr ju kita minum aek mencessssssss

aku tauk siapa kau! said...

Lupak ku nak madah aku Awang kawan dak Zul ngan Ijan nembiak public admin kau ya time student dolok nang kaki enjoy mun ku nak cerita ttg kau time student sitok lalu ranap blog kau hahah tapi kau peramah and bait lah ingat ku kau cia aku makan kat kantin ehh berapa no kau, lalu lost contact aku ngan kau,rasa aku ada diat kay kat area Tun Jugah sia, boleh tahan ensem ko kinek tok..so bila lagik nak cia aku tek? rahsia ko dalam tangan aku!

joynstar said...

MAK SEGALA VICTORIA SECRET

haha!!!ingat mek sorang jak begagan dapat mengomendah, kitak juak paduhal.

aok bena ya, komen sik kesampaian rah post ngesep ya nang panas ati jak. kamek ada juak pernah ngesep makey skirt tinggi sampey bah sus alu la ditanyak ada plam mauk pegi clubbing segala. beh! dulik ku, ngesep jak lahaku sia. DUEY iboh mok lalek bah. orang sik reti ngesep jak sik pandey appreciate stail kita yang DIVARINA tok duey...

XoXo

dukunlintah plk said...

jom kita minum aik mencess sambil berdangdoot.. dangdut regey-regey dangdut regei2..

ju3 abdullah said...

"can i hav mancess drink please?!!"
klak ku try..
hahahhaha...

oon said...

amboi amboi amboi.

dah byk komen? dah byk follower? sik sabar2 nak merampas crown oon yer. (sambil pose2 ngerat bulu sayap vic secret ko)

Mr Duey said...

Miss Tikot & Hani D' Major

Yahh baruk kitak tauk ya air menet nek..ya baruk vassss (bunyi sayap victoria secretku)

Aku tauk siapa kau a.k.a Awang

aihh sik singka kau dapat detect aku sitok..boh mcm ya Awang jangan ko cerita hal jaman jahilliah aku ya..aku dah berubah bak lagu iban "nuan berubah"..Awg aku dah add kau dalam facebook kelak aku call kau aku cia ko lunch or dinner..o.k?

Emak segala Victoria Secret..

terimak kasih dgn motivasi dan musahabah diri dari kitak makcik kelak kmk adapt dalam kehidupan kmk..hidup wings Victoria Secret!

Joynstar..

Terimak kasih maca blog kmk yang hina dina tok, jangan samakan kmk dgn dak Pak Dukunlintah or Onn ..duhhh nak jauh gilak bedanya daknya, nya duak ya Otai..kmk tok cute pie..cess

Dukunlintah..

Jum kita berdangdut kocok-kocok sambil minum air mencessss..ayuhh pak dukun goyang gerudi yok!! (sambil molah gaya goyang gerudi atas meja di opis)

Ju3 Abdullah..

cuba kitak ok..jgn lupak kmk!

Onn...

Kehadapan Onn...I sikda niat nak mengambil takhta you kohh siapalah I tok mun nak di banding ngan Onn koh..cerita kmk org tok peringkat local jak sik you...INTERNATIONAL arum bulak kmk org tok kasut Evado where else dak ONN kasut Prada dak Paul Smith!

Big Momma said...

ha ha ha.... gelihati ku maca balasan komen kitak ngan onn...

tengkorok said...

air pakei raya hahahahah..asal raya minum air mecess..berpeti peti, lepas ya botol recycle balit

Kunduran said...

segala dak aek tin knek tok ya dikira aik menet/mencess juak duhal. aku jak ingat nok dalam botol kaca ya ajak. sekali bukak alu tuntum. ney sik Kak Aji Tuyah mudah nok jabar pet, lom sempat urang dtg berjarah, anaknya yang gemmms tok dah nyembat dolok.

Mr Duey said...

Big Momma...

yalah kita mesti paham siapa kita nak(pasrah kedirik)..nielah dapat lawan dak onn kmk pun masih dalam probation molah blog tok...

Tengkorok & Kunduran

Raya datang rumah kelak ngidang air mencess...datang ooi!

aya_snooter said...

wahaha..esok mok try juak lahh
'saya mok oder aek mencess pelizzz'

SEN said...

test2 dapat sik aku komen..

SEN said...

haa..dpt pun..mencess juak eh..heheh xda kaitan..

Asphyxia said...

Mun ko sik madah, sikku tauk ada alternatif lain nyebut aik menet koh. Terima kasih Tuan Hamba. Choi choi...ekekekeek...

AmirFX said...

Yahhh.. Aek mencess sigek!! Perisa bandong... Haha... Bok penah dgr juak walaupun aku salu g area semarahan sia... Mun aek botol karbonat nak kecik ada juak urg dolok marek nunggah aek belon.. Aek mencess tok pes time nengar..