Masak-masak di Opis Bersama Chef Ki

Ishh geram na juak nyawa ku tok..abis jak raya badan ku nait lelah nyawa ku diet..exerise mcm nak rak turun nya cuma 2 kilo jak..serius aku rasa nang sik selesa kinek tok, sikda confident kedirik semua rasa mcm sik best..lepas seminggu ku diet and exercise baruk dapat aku makei some of my shirt ..nang apalah, tang orang lain senang2 jak nurun berat badan, selalu ku rasa sik rasa mcm sik fair...sedangkan orang lain jogging seminggu 2 kali jak tapi aku almost everyday.

Some orang madah sebab genetik..mun kerana genetik kenak aku sikda genetik kedakBrad Pitt kah..or jaik2 Orlando Bloom. Mun aku nangga orang lain yang sama aku jogging tang maintain jak badan...so jeles ku! Tapi as ususal aku bukan jenis cepat lemah semangat ..mun ku lemah pun semangat kelak aku mandik bunga dibah jambantan (umm pernah kah?...kelak aku story aku mandik bunga ngan kawan ku yang sekalor...ya cerita panas! kelak o.k!)

So in the end lekak aku maca dalam internet ..antara penyumbang kenaikan berat badan is makan makanan di kedei , mun kita selalu makan di luar mungkin kerana ingredient or pengunaan minyak nya yang sik berapa bagus or pengunaan garam dan bahan apakah yang sik fresh juak penyumbang nyuruh badan kita nait dgn cepat. So aku dengan nekad nya nak makan nak fresh-fresh jak..semua organic, semua authentic ..so dalam seminggu tok aku hanya makan sup sayur pait masak rebus yang aku masak di opis in order to ensure kesegaran nya.


(Gambar hiasan: Kacak sik lipar ku pakei lam opis, Opis kmk org makei laminating floor so if makei kasut kerja ..siap lah terketak ketuk jak bunyi kaki ala2 molah runway fashion show Victoria Secret ..so in the end pakei jak lepar mcm tok mun kat tempat ku mun jauh tepaksa terketak ketok makei kasut... sebab mun di temu dak HR kenak tego makei lepar dlm opis..opis mek org tok nang gago strict ttg dress code tok, sikpalah makei lepar janji muka ku kacak..aihhh)


Sambung lagik cerita tek
...as ex student yang pernah diam di kolej mesti kitak orang pernah masak dengan periuk nasik nak...aku nang boleh tahan masak makei periuk nasik mun dalam pertandingan, boleh kira top 10 lah aku ngereja periuk nasik...mcm2 boleh di polah ngan periuk nasik letrik ya koh...so asal dah dekat kol 12 siap lah aku bermasak sayur di opis dengan pertolongan Chef Ki (staff kmk org ..nya so ibu2..periuk nasik ya pun..nya ngempun tapi aku yang conquer hahah sikpa nya bait..mak seh Chef ki..

"lepas masak tolong photostate supporting document ya lepas ya jangan lupak antar surat ya cepat sikit" aihh nang ada jaik ngan org tua ya...kak nya nulong masak di kerah lagik...sikda ku molah mcm, ya bait aku tok!


(persiapan penyediaan sup sawi pait:
Bahan2 bawang merah+pusuk+garam(sikit)=sup sayur pait)

(Sup Sayur Sawi Pait yang dah siap...walla)

So aku harap aku tahan lah makan sup sayur rebus tok,,hopefully next week semua baju2 ku sedang seperti sedia kala...teringat aku ngan Mcd, KFC, Secret Recipe dan seangkatan nya..sikpa once dah turun badan mungkin boleh makan sikit sia..aihh sik pendei jerak lagik!

(P/S: setiap kali kol 12 lebih semerbak lah bau sayo aku di tingkat mek org...lalek ku)

Jerak Palak Jerak Ekor!

Sebelum aku nak bercerita tok..aku nak mintak ampun siapa2 yang kerja DBKU..pakcik2 and makcik2 yang nanam bunga dan siapa2 yang terasa hati dengan bunga2 tok...sebenar aku telah di wakenabeb/punk'd/panggilan hangit/dan yang segala sewaktu denganya...semua tok gara2 kawanku yang kaki bunga..macam tok ceritanya..

(sebelum apa2 Please Please kamu jangan nakal...aihh berlagu indah..
..sebelum apa2 please ampuni gue ya)


Kenak aku selalu nulis benda nak pelik2 ohh kenak blog aku tok sikda cerita berbentuk ilmiah yang dapat menjadi tauladan dan motivasi kepada permisa2 sekalian..tok mun nulis blog mesti cerita nak pelik2 jak...anyway bercerita tentang cerita berbentuk ilmiah..kitak orang tauk sik apa cerita terbaru "Siti Sifir" dari cerita ALONG dolok..apa nak kabar nembiak ya ohh ...aku minat ngan nya lok mesti maca sifir ada tune nya kedirik, bagi aku "Siti Sifir" ya boleh diiktiraf sebagai Ikon Sifir Malaysia..patut diberik gelaran Datuk ku rasa..tok si si Shah Rukh Khan juak dapat Datuk..apa jak di contribute nya kah ...(tapi aku nangga Kuch Kuch Hota Hai 3 kali ooi...ada juak sendu sedan nangga cerita ya...aihh!)

Nie cerita bunga ku tek...melelat ke Kuch Kuch Hota Hei indah ehh...(p/s: aku masih minat ngan Rani koh sampei aku minat ngan nembiak Secretarial Science nak kedak muka Rani time aku di Uitm dolok...sanggup ku duduk kat library nantik nya melimpas!)

(Rani Mukherjee di hatiku...aihh lagik juak ehh)

Ok...now aku focus ngan cerita bunga..aku ada seorang kawan rempuan (pangkat kakak lah tapi ada ati madah sama umur ngan aku.!) nya nang minat bunga, aku tok mun keluar ngan nya nak alah2 rempuan ya bercerita ttg bunga..mun aku pergi rumah nya sik juak ku nangga bunga2 di rumah nya..bunga raya adalah mungkin nya nanam dalam Farmville dalam FB jak kali! nya madah nya nanam bunga2 nya di rumah kebun daknya di Selang , kelak aku ngecek.

Adalah ari jumaat ya tek kamek orang keluar ramei2 (3 org jak kira rami ya kah?) ...aku teringin nak makan mi kolok dekat benteng nyaman sia aihh nang nyaman...aku madah ngan dak kawan ku kelak aku ngambik daknya, tapi tiba2 kawan ku yang suka bunga ya madah "sikpa kelak nya ngambik" aku apa lagik rinduk lah ati sebab sik payah dreb...selamat duit minyak aku.

Sampei lah kmk 3 kat satok makan2 sia ...ahh nang nyaman mi kolok kat sia ..sik berubah rasanya especially cabik itam nya. Lepas makan dalam kol 10.30 malam macam ya aku madah aku mauk balit sbb esok aku ada hal tapi kawan ku mintak tolong aku ..aku tanpa berfikir panjang terus setuju..apa nak ku setujuku kah!
(Peringatan: jangan ngauk sebelum tauk apa nak di auk kitak org!)

Since kawanku yang ngambik kmk org tek nak, aku dgn relaxnya nait kereta nya..tanyak ku ngan nya:

Aku: apa nak kitak mauk kmk nulong tek?
Kawanku: kak tok kitak tauk..kejap?
Aku: aihh lewat lagik top secret ..kitak nak skodeng orang kah?
Kawanku: sikda..ahh dah sampei
Aku: Kenak kitak berenti dekat post opis (post opis lamak) tok?? nak ngambar kmk kah? (kan banyak org suka bergambar sia)
Kawanku: sik..nulong kmk ngambik bunga dekat simpang Church St Thom ya lok..kacak bena bunga sia ehh geram kmk nangga..(terus mukak bonet ngambik plastik ngan gardening tool)
Aku: erk?????(perasaan abu-abu)

Kitak orang tauk aku nang nebes time ya ..dah nak kol 11 malam aku ngan kawan ku (sorang ya nunggu dalam kereta ..nie lah tauk DBKU ada dekat sia apakah dapat terus mecut kereta lari tek nak! plan yang hampeh! kawan ku dengan muka semangat ngembak plastik ngan gardening tool nya (nak ku tauk nama benda ya)..aku tek takut2 jak time ya tapi kawan aku nang semangat gaban siap milih warna bunga lagik ya...cerewet sik mauk nak kemek lah...nak ada kuning2 sikit lah..dahlah mauk aku ngorek dalam kelak sik kenak akar nya...ngek kali jak, nya pikir tok kedai bunga kah...dahlah curi bunga milih2 lagik ya!

(hampir mcm tok lah rupa bunga ya..mun nak sure lagik limpas kitak org kat jalan antara post opis dgn st thom church)

So bayangkan kitak orang aku ngan kawan ku di tengah2 jalan antara post opis ngan st thomas church (tauk sik kitak org jalan ya?) sia kol 11 malam aku ngan kawan aku tertonggeng2 ngorek bunga sia ...dalam ati ku nang panas ati..patutlah kawan aku beria-ia ngambik aku..siap cia makan mi kolok lagik ya...tok misi nya sebenar!

Pengajaran dari kisah kali tok...jangan ngauk apa2 perjanjian nak nulong orang sebelum tauk apa yang sebenarnya nak di tulong...berpeluh2 jak aku ngambik bunga sia..ditambah takut kenak tangkap DBKU lagik ya...apa2 pun, pengalaman ya juak jadi kenangan aku sampei bila2 ..so setiap kali aku melimpas tempat ya mesti aku senyum2 teringat aku nonggeng2 ngorek bunga sia....

(P/S: bunga yang kmk 2 ambik malam ya dah ditanam lagik dengan bunga baru...so sikpalah nak!)

Kelebihan Yang TerNgegeh Tapi Benar

Hi semua..so mcm nie kitak orang ari tok tek? dah makan kah belum? terhiburkah? lagu seterusnya..aihh lalu perasan aku tengah molah konsert indah..ya nak ayat skema dak artis Malaysia molah konsert walaupun hanya HMI (Hiburan Minggu ini). Mun dekat konsert ya ada lah penari yang entah apa2 ngan baju berepol2 berwarna warni dengan step ala2 aerobik mcm dekat pustaka ...8 ...lapan lagi( polah sora kedak instruktor aerobik) kenak lah sikda pembaharuan ohh ..polah lah ala2 penari kedak pussycat dolls baruk best ngangkang ngenkeng segala...yahhhhh lalu tiap2 minggu aku sik nangga channel lain selain RTM di hatiku!


Ya bukanlah topik ku hari tok as usual aku akan ngereco dalam blog ku nak...blog aku nak... so jangan nak lebih2 nak nganok aku o.k mun sik tikam ku ngan Ideal Milk kelak, apa tek aku tersalah beli susu..org mesan susu pekat F&N aku meli Ideal Milk..so apa nak ku polah 4 tin ideal milk ya?mandik susu? sik payah jak coz I dah Maniss..aihh mauk juak? berik odea lok apa nak polah ngan susu ideal ya lok!

Topik ari tok tek..kitak orang ada sik pergi kursus lebih2 kursus mcm team building kah or mana2 kursus yang dak speaker ya ada nanyak apa kelebihan kitak orang? ya tek mcm soalan evaluation on kita pun confident lah konon...aku paling bencik ngan soalan mcm ya..bukan apa aku sik tauk nak madah apa. Selalu aku nangga dak peserta kursus lain bukan main gik jawapan very the vass voom diva ngek...inggar bercampur jeles ku ngan jawapan..antara jawapan daknya:

Peserta pertama : "I can play 25 musical instrument"
Rasa aku: 25 musical instrument ...ko pandei main Clarinet /Kerincing ngan Rekoder? yaahhh

Peserta kedua: "I can speak 4 language"
Rasa aku: ko pandei kelakar "afakufu" ko pandei kelakar "Seteng?" aku pun sik pandei juak!

Peserta ketiga: "I able to do CPR and Im also a volunteer at hospital"
Rasa aku: Tetap juak muka ko sik kedak McDreamy dari cerita Grey Anatomy.. kedak muka A Galak jak tangga ku

(sebenarnya aku salute ngan semua jawapan daknya...aku sik jeles langsung ...bangga aku sebab aku tauk aku sikkan dapat jadi mcm daknya..nielah aku pandei main musik ..setakat bertandak ala2 Shasha Fierce pandei lah aku...aku nielah pandei bahasa lain bahasa Melano pun aku sik pandei walaupun bapak ku org melano...molah CPR ngan Volunteer...CPR mun ku nak molah nangga rupa mangsa lah..mun muka kedak Megan Fox mauk ku..mun muka ala2 si berapa malasss ku boh jak...tapi serius aku nang salute ngan bangga ngan jawapan daknya)

Apa kelebihan aku? apa yang aku polah dapat aku bangga?apa ohh...rasa nak nangis jak bila speaker ya nanyak aku..so in the end aku hanya padah aku belum mikir jawapan...loserr!

Bila aku drive on the way balit rumah nak tiba2 aku terpikir kelebihan aku..mungkin kelebihan aku siklah se vass orang lain...or yang boleh dibanggakan ..tapi aku rasa toklah kelebihan aku..AKU RASA AKU EXPERT NUKAR BAJU DAN SEGALA DALAM KERETA... bolehhh? bila aku pikir2 walaupun kelebihan aku biasa jak tapi aku rasa sik semua org terrer molah benda ya nak?

As orang bujang aku kuat berjalan kirik kanan ..kadang-kadang malas nak balit rumah mun balit rumah lemah lah nyawa ku nak turun lagik so jalan yang paling bagus ngan aku..tukar jak baju dalam kereta..mula2 aku pandei nukar baju dalam kereta bila aku malas nak balit rumah so lamak2 dah jadi kebiasaan dah aku. Bayang jak kitak org barang2 dalam bonet kereta aku:-

  • Kasut-2 kasut jogging,1 kasut kerja & 2 selipar
  • beg jogging (pakaian jogging dan segala)
  • Beg Kecemasan (ada pakaian kerja, baju spare,jacket (penting incase tersexy aihh ) seluar dalam(tok mesti), tola (pakei ngelap2 apa yang berkenaan) dan etc)
  • Set Mandik (shower foam,cuci muka,shampoo,shaver etc)
  • Essential Item (minyak wangi,Evian water (pakei nyuruh mukar segar kohh),lip balm,sunscreen (atleast SPF 24), eye cream, concealer (hahah penting tok!)

So semua benda ya ada dalam bonet aku..mun aku nak ngantar org pergi airport lelah lah nyawa aku ngaleh benda2 ya..bapak aku nang ngerepak ngan aku sbb banyak gilak benda dalam bonet kereta ku..tapi aku ngator semua benda ya secara teraturlah nang kedak mini wardwrobe ku nangga...so bila2 aku rasa nak nukar baju kah apa kah..semua ada dalam kereta..best nak?

Tapi mun nukar pakain dan baju dalam kereta tok ada juak risiko nya..aku nang selalu kenak bermacam-macam kes bila nukar baju dalam kereta antara kejadian yang biasa aku alami ialah orang sebelah tertangga aku nukar baju (mun nukar baju ajak sik juak apa mun nukar seluar?)

Ada sigek kes orang mikir aku berselingkuh dalam kereta pun ada , masa ya kat airport aku nantik kawan ku, kuatan aku sengaut nak ngambik nya lalu lupak nukar baju jogging aku plan nak pegi makan2 ngan nya sikkan aku nak makei luar jogging nak? so aku nukar seluar ngan baju dalam kereta lalu kenak ketok polis cermin aku...pucat muka aku dahlah aku tengah2 masang luar jeans, nangga lah polis ya luar bip aku warna merah...pitam lah mata nya mek rasa! mesti dak polis mikir aku tengah beromen lam kereta mun sik pun tengah molah oral (aihhh astaga sikda aku molah ya...ada pasti?erkkk sikdalah choi choi).

Mun dekat parking opis aku bohh jak..nang pitam mata CCTV sia nangga aksi melampau aku nukar baju sia..sebut jak apa aku sik pernah nukar kat parking opis ya...dari baju sampei ke luar bip dah ku tukar kat opis parking space ya...mun CCTV ya pandei kelakar mesti nya dah madah lejuk nangga aku sia..well nasiblah kadang2 ada juak org tertangga tapi aku anggap jak rezeki mata daknya nangga aku nak...aihhh so confident!

Tips nukar baju dalam kereta:

  • Tinted kereta ya gelap sikit (pastikan sik nemu JPJ mun sik nasibbblahhhh)
  • Sunshade (kereta tinted jak sik cukup koh deng mun tinted ajak nampak jak bayang2 kita molah aksi...kelak org mikir kita beromen lam kereta..susah juak nak...)
  • Evian Hydra FreshWater ( sembur kat muka...walllllaaaa muka kitak orang akan nampak fresh dan segar ...mcm kitak org kak mandik..benaaa)
  • Perfume (sembur kat badan and rambut ...mun dapat beli perfume nak bau segar..jangan nak bau langsang okeyy aku recommend Ralph Lauren Blue or DKNY Be delicious)
  • Concealer (utk memastikan sikda cacat cela especially dibah mata, bekas jerawat kah..jangan engkah banyak gilak kelak kedak muka nak pegi bejajak di Jln Haji Taha..aihh nauzubillah)
  • Confident.(walaupun kadang2 sik nak..polah2 jak...)

Apa-apa pun kitak orang mun nak bertukar baju ya tangga juak kirik kanan kelak diskodeng orang sebelah kelak..diambik nya gambar lalu dipost nya dalam Utube kan jadi sigek hal lagik..kelak siapa yang malu .."kau dan keluarga kau juak yang malu" so berhati-hati ..fikir-fikirkan..selamat beramal!