Masak-masak di Opis Bersama Chef Ki

Ishh geram na juak nyawa ku tok..abis jak raya badan ku nait lelah nyawa ku diet..exerise mcm nak rak turun nya cuma 2 kilo jak..serius aku rasa nang sik selesa kinek tok, sikda confident kedirik semua rasa mcm sik best..lepas seminggu ku diet and exercise baruk dapat aku makei some of my shirt ..nang apalah, tang orang lain senang2 jak nurun berat badan, selalu ku rasa sik rasa mcm sik fair...sedangkan orang lain jogging seminggu 2 kali jak tapi aku almost everyday.

Some orang madah sebab genetik..mun kerana genetik kenak aku sikda genetik kedakBrad Pitt kah..or jaik2 Orlando Bloom. Mun aku nangga orang lain yang sama aku jogging tang maintain jak badan...so jeles ku! Tapi as ususal aku bukan jenis cepat lemah semangat ..mun ku lemah pun semangat kelak aku mandik bunga dibah jambantan (umm pernah kah?...kelak aku story aku mandik bunga ngan kawan ku yang sekalor...ya cerita panas! kelak o.k!)

So in the end lekak aku maca dalam internet ..antara penyumbang kenaikan berat badan is makan makanan di kedei , mun kita selalu makan di luar mungkin kerana ingredient or pengunaan minyak nya yang sik berapa bagus or pengunaan garam dan bahan apakah yang sik fresh juak penyumbang nyuruh badan kita nait dgn cepat. So aku dengan nekad nya nak makan nak fresh-fresh jak..semua organic, semua authentic ..so dalam seminggu tok aku hanya makan sup sayur pait masak rebus yang aku masak di opis in order to ensure kesegaran nya.


(Gambar hiasan: Kacak sik lipar ku pakei lam opis, Opis kmk org makei laminating floor so if makei kasut kerja ..siap lah terketak ketuk jak bunyi kaki ala2 molah runway fashion show Victoria Secret ..so in the end pakei jak lepar mcm tok mun kat tempat ku mun jauh tepaksa terketak ketok makei kasut... sebab mun di temu dak HR kenak tego makei lepar dlm opis..opis mek org tok nang gago strict ttg dress code tok, sikpalah makei lepar janji muka ku kacak..aihhh)


Sambung lagik cerita tek
...as ex student yang pernah diam di kolej mesti kitak orang pernah masak dengan periuk nasik nak...aku nang boleh tahan masak makei periuk nasik mun dalam pertandingan, boleh kira top 10 lah aku ngereja periuk nasik...mcm2 boleh di polah ngan periuk nasik letrik ya koh...so asal dah dekat kol 12 siap lah aku bermasak sayur di opis dengan pertolongan Chef Ki (staff kmk org ..nya so ibu2..periuk nasik ya pun..nya ngempun tapi aku yang conquer hahah sikpa nya bait..mak seh Chef ki..

"lepas masak tolong photostate supporting document ya lepas ya jangan lupak antar surat ya cepat sikit" aihh nang ada jaik ngan org tua ya...kak nya nulong masak di kerah lagik...sikda ku molah mcm, ya bait aku tok!


(persiapan penyediaan sup sawi pait:
Bahan2 bawang merah+pusuk+garam(sikit)=sup sayur pait)

(Sup Sayur Sawi Pait yang dah siap...walla)

So aku harap aku tahan lah makan sup sayur rebus tok,,hopefully next week semua baju2 ku sedang seperti sedia kala...teringat aku ngan Mcd, KFC, Secret Recipe dan seangkatan nya..sikpa once dah turun badan mungkin boleh makan sikit sia..aihh sik pendei jerak lagik!

(P/S: setiap kali kol 12 lebih semerbak lah bau sayo aku di tingkat mek org...lalek ku)

4 comments:

joynstar said...

coba ko kedak aku gak, makanan aku di opis sik lari dari bubur nasik jak.


lauk boleh la pilih sikit antara scramble egg with garlic, ikan pusuk with garlic, salted spinach root(makanan tin koh), kerang bakar dalam tin brand kings mun sik silap ku.


kenyang juak, kak ya jangan ngunyap nyam-nyam dimasa lapang. mauk ngunyap juak bekal la epal kah, banana kah, iboh mala jak jelin cadbury bites, cucur pisang/udang/cempedak/etc. and banyak minum aik kosong.

mahu kach body perlu ada DISIPLIN. excercise pun hari-hari mun makan sik jaga sik jalan.. macam aku makanan aku teratur terbahagi 3 komponen utama.

1-breakfas

2-lunch

3-dinner

kadang-kadang boleh la minum2 ngan kawan-kawan makan roti canai minum teh tarik.


mun ko dah slim post lah gambar ok?


XoXo

KHaiRuL aNTaSHa said...

nyaman sup sawi pait ya aihhh...kmk suka...mun mok nyaman gik..engkah udang dlm ya..walalalaa

Su iJamm said...

lam opis tokrang ya mesti nyaman tido tegelei2 tas lantei nak..

f.loren said...

jap. menyin menyin jak asooo mata kak maca. gamba betransperen indah.. lom dak papa alu komplennn..

slim slim tok nyuroh nyawa ku lemahhh... kompem kacak kah mun slim ah???

mun gemok klak sakit. tapi.... beauty is pain kata org... yah gne lahhh yaa