Luar Ketat Rock Kapak Vs Skinny jeans

Ngesak ati..ya jak dolok dapat ku padah..sabotaj...ya pun juak ku rasa..nang sak ati ku tam anak buah ku...Anak buah ku baruk jak form 5 ngan form 2 tapi olahan ngegeh nak mampus dah lah kuat ngesep (nielah nak muang usu nya koh..yap aku anak bungsu.no wonder aku cute!) sebelum ku bercerita ttg kes ngesak ati ku bagus ku molah definition tentang skinny jeans tok..

Masih ku ingat jaman dak abang ku ..jalam ya 80-an jaman rock kapak..masa ya aku gik kecik selalu lah ku nangga abang ku makei luar jean ketat, mesti mak ku ngerepak sbb macam sik bernapas jak time makei , mun nak makei luar ketat jean ..pasang plastik kat kaki mun mcm ya baruk jeans ya dapat slide masuk dgn senang...

(putttt...ndettt....sik pat ku megin ku makei kedak tok!)

Nang sikpat ku megin daknya makei luar jeans nak ketat nak mampus ya dahlah warna kihak nak mapus..ada warna gadong, purple, acid jean (luar jeans ya ala2 kenak simbah asid lah konon..) nak ku sanggup ngingat jaman dak abang ku ya.mun ku nangga gambar dak grup Search ,Wings, Terra Rosa, Meditasi & mcm lagik makei luar ketat2 mcm ya mesti ku senyum ke dirik..ish lalu teringat aku lagu Terra Rossa ..Bunga Larangan..matillahhhh ku tauk indah nama lagu dari group ya tapi mun ku nengar lagu dak rock kapak dalam radio mesti aku layan tangkap leleh juak..mendedeh babe ..gua cakap sama lu...(aihh pandei ingar ke dirik indah ku kelakar mcm ya)

(nak mampus...megin ku jaman ya..jaman dak abangku..nak nyarong seluar tok jak makei plastik, sarong kat kaki baruk seluar tok dapat di pakei..siksaan kali jak..nasib time ya dak org laki tok sik mandul mbak ketat gilak seluar)

Skinny jeans tok pulak a latest version of luar jeans ketat jaman 80-an lah..nya more posh more structured and the detailed is very minimalist..tapi nak, mun kitak org perasan sebenar nya dak askar lepeh dah dulok makei skinny jeans...sebelum dak Jonas Brother makei..sebelum Robert Petterson (Edward Cullum-Twilight) makei sebelum dah artis2 kinek tok makei..sebenarnya askar dak lepeh dolok makei..lepas ya dak punk nak ngarey di pasar ..nak selalu minum air arak ngarey jak segenap dasan...daknya sebenarnya dolok makei..bena nak kata aku? apa rasa kitak org?

(antara pesen skinny jean..style ada jak..tapi nyalah...)

Masa mula2 skinny jean keluar ...nang sikda niat terus aku teringin nak mekei..tetak indah ku nangga org start makei..tapi lamak2 ku nangga org makei pandei teringin indah..pandei ku rasa daknya style indah..kuching people become a bit stylish ku rasa sejak menjak ada Spring dah pandei ngesep dah org kuching..tapi as org kch mesti ada inggar nya..mesti mun nangga org bergaya lebeh sikit mesti inggar..

Sabtu ya tek ku lepak2 ngan 2 org anak buah rempaun ku..since nak tua ya nak SPM rabu tok.ku ngembaklah nya jalan..pakei nyuruh nya jangan tensen juak ..sian ku nangga nya mena2 ati nya belajar ... so aku ngembak lah nya ngaro pasar sabtu ya tek..mun keluar ngan daknya tok siap jak duit ku tauk ada kenak pau.. mun sik oleh sik sah..lepak lah sehari suntuk kmk 3 lepak sia..pergilah kmk org ke kedei padini..anak buah ku madah nya nak meli skirt pakei match ngan legging nya..

Nak sorang ya nak meli kasut warna purple ..nya madah Bella swan (Twilight) makei kasut mcm ya..rasa artis jak nya duak tok..sik juak ku nangga kacak..nak legging ya dah lah warna puple tua makei gik skirt jean..nang jaik ku rasa ...kasut flaties wana purple ya..nak mampus jaik..tapi mungkin ku dah sik sama jaman daknya lagik..so ku awok ku jak..

Ya anak buah ku madah ..

Ngegeh 1 (anak buah no1): usu coba kitak makei luar skinny jeans..rugged su..kitak tok update sikit..baruk sama style kmk org su.
Ngegeh 2 (anak buah no 2): bena ya usu ..sik guna muka kitak mudak tapi sik up to date pesen su..mesti kawan2 mek madah kitak nampak mudak gik..yerrdehh
Aku: bena kah? mcm nie nak sesuai ngan usu tek? (nenggar org nge"up" madah nampak mudak lalu mauk)
Ngegeh1: kelak kmk milih..mesti kitak dapat masuk jadi Jonas Brother..rugged kitak su..
Ngegeh 1&2: sok sek sok sekk..."cute si joe jonas ya" sok sek ngek sok" ada kitak nengar lagu Justin Bieber..cute nya ohh" sok sekk..."adik tangga kitak rempuan ya makei pantyhose indah dahlah pantyhose murah..mesti mak nya pun" aihh bergossip indah nya duak..malas kuuu

Pilih lah nya luar skinny jeans ngan aku tek...coba lah aku tek...pelik bena ku nangga ..dalam ati ku madah "maybe tok lah style baru" lamak2 ku merati kacak juak..tapi aku makei apa pun kacak..yahhhh ....anak buah ku madah style aku...aku on ajak..kak ya nya duak ya abis lah aku di pau daknya duak shopping ngak2 ati kat Padini ya..mun ku tauk mbak ku pegi E-Mart meli baju ..ku nengar baju rempuan sia nak RM 10 ringgit jak...saknya duak ya!



(exactly sama..baju itam ngan skinny jean warna kelabu ya pilih anak buah ku ngan aku..kacak jak Jonas Brother ya makei skinny jeans ya)

Malam ya keluar lah ku ngan dak geng ku ..malam sabtu bah ilek2 ..pakei lah ku seluar skinny jean ku tek ngan baju warna itam (anak buah ku madah sama abis kedak Joe Jonas...nak satu pun sik tauk..lagu Jonas Brother pun ku sik tauk..lagu Herman Tino tauk ku).sekali ku ngagak kawan ku ..nang konpiden ku tek stlye..sekali dari jauh kawan ku dah kenak tetak ngak2 ati...datang ku sia belum sempat ku nanyak .."yohhh ku pikir sarung nangkak nie berjalan tek" ....malasss ku..so sepanjang malam ya ku rasa mencibai jak...

Mandik Bunga Teratai Layu Ditasik Madu

Umm kekibak kekibak (lagu Beyonce nak "To the left..To the left" ku translate bahasa Iban)...nama berita kitak orang wai...bagus kah? aku bagus (sukati ku pun nak jawap) so apa perkembangan terbaru kitak orang? dah meli baju kat Wisma Satok 50% last week...banyak ada jak orang sia..nang mcm2 jak muka orang berbeli mun aku sik ngenang nengan orang opis ku meli barang (ngular lagik aku kohh..so rajinnn) sik ku betah nak pergi sia..dah lah parking susah.


(Mari2 potongan 50% semua benda...mari! mari! lelong!lelong!)

Tapi demi nusa dan bangsa ku redah ku juak lautan manusia sia..apa jak kah nak di 50% diskaun nya sia..tang sama jak barang dahlah sikpat coba..tang aku teringin nak meli seluar khakis tek ku coba jak ke tengah2 kedai ya...lalek ku, mun sik kacak after aku meli, ada orang nak nganti barang ku beli? sik ada...so bagus aku coba dari ku nyesal dudi. Tapi kitak orang jangan lah otak kuning siklah ku berbuka seluar and makei luar bib jak ditengah pasar satok ya..aku rasok ku jak seluar ya dgn seluar kerja ku double lah..Gila apa ku nak makei luar bip tengah2 pasar satok sia..ada aku kenak tangkap dak Fashion Police Channel E terus di nominated "The most sexy man alive" aihhh melelat. Tapi coba kitak orang bayang mun aku berani bencar nukar seluar tengah satok makei luar bip jak...ishhh panas! Panas! or buak ..buak..Or kudik..kudik..
(Info Sharing: luar bip aku ari ya warna biru laut jenama BUM)

Mandik bunga...apa rasa kitak orang? aku rasa mun setakat mandik biasa2 jak sik pa..aku baca info nak mandik bunga tok boleh memberi seri di muka..aku rasa benalah sebab aura bunga dapat menyerikan badan kita. Aku sik pernah terpikir nak mandik bunga tapi disebabkan kawan ku yang nak nikah so aku on ajak lah, mestikah orang nikah nak mandik segala? entahlah ya mcm kepercayaan orang melayu jak benda2 mistik macam tok..masa Brad Pitt nikah ngan Jennifer Aniston dolok sik ku rasa nya gago nak mandik2 pangantin dibah jembatan tok..tapi bak kata urang tua mun sik ikut kelak tulah..lalu jadi Jins Shamsuddin ngan NoorKumalasari dalam "Tiada Esok Bagimu" malam nikah kenak lantak lori...lepas ya jadi gila berjait kat palak lalu sik nyerik first night nya ngan bini nya..pooonekk..(erkk perlukah aku madah last statment ya?)

(best cerita tok ehh...banyak tauladan jak cerita tok)

Since kawan ku nak nikah nya ngembak lau aku tok ngenek nya mandik pengantin dekat sebuah kampung tok (lokasi di sembunyi atas sebab2 keselamatan) aku mikir sik apalah . Setakat mandik jak bukan apa2 pun ,so aku pun dengan geratak ati mauk juak mandik bunga juak. Kawan ku madah orang tua ya nyuruh datang malam khamis malam jumaat malam keliwon kata org jawa. Malam ya tek siap berbekal seluar spare segalalah tek, nang rasa nak pergi spa lah tek nak..dalam on the way pergi sia kawan ku madah orang tua ya dapat madah apa yang kita pernah polah masa nya merik mandik ya ( aku pikir kawan ku pergi spa ya ala moden cek2 urang tua duhal merik mandik) nebes indah kmk duak..lalu sejuk tangan ku tangan ku..matilah mun nya dapat tauk semua benda nak...well apa ku dpt madah aku bukan angel j(just victoria secret angel jak okeyy) and Im not that innocent (ala2 lagu britney spears) ...

Tibalah ku ke rumah ya ..moden juak ada flat screen TV lagik ya..orang tua ya mengingatkan aku dengan Rosnah Mat Aris ..becok jak mulut nya. Kawan ku dolok sebab nya mandik lain..mandik pengantin katanya, aku tek mandik bunga (orang tua ya decide utk kmk duak) lepas 15 minit kawan ku mandik, idar aku lagik, nebes aku mula2, ya kak Rosnah (ku madah jak nama nya kak rosnah) nanyak apa niat ku mandik..ku madah ku nak seri badan jak, ku tangga ku dalam tempayan ya wangi dan banyak ngan mcm2 bunga..aku tek siap humming lagu Misha Omar "Bunga2 Cinta" apa tek kak nanga banyak gilak bunga..ya nya madah mandik bunga tok banyak kelebihan nya bukan setakat nambah seri bunga tapi dapat merik aura ke tubuh badan kitak (siap ko Mawi..ko pikir ko ajak ada aura kelak aku jadi Raja SMS juak...)

(siklah mcm tok ku mandik ..kakan juak)

Ceridit jak mulut ku madah ku agik single mun dapat cepat sikit dapat jodoh, nya madah ya sik susah mun sanggup ngekot ajaran nya ..lalu terbebek aku, tok mesti ada unsur mistikal tok..ku madah boh jak janji badan ku segar after mandik..tapi ku nangga mulut Kak Rosnah ya terkumat kamit jak..apa jak di baca nya..redha jak lah..

Pulang kmk duak tek nak bersusey lah kmk duak ttg pengalaman mek duak tek nak..tetak 2 jak kmk duak sik percayak, sbb tujuan kawan ku mandik in the 1st place sbb nak nyukup syarat mak kawan ku jak..tapi nang best lah mandik tok aku dapat rasa effek nya, masa pulang ya ajak badan ku dah rasa nyaman..wangi semacam jak ku rasa.

Keesokan hari nya ku pergi kerja, tok cerita bena...serius tok! dari aku masuk dalam lift dah ada orang madah aku berseri2 duak-tiga orang negor muka ku berseri, lepas ya nang segar rasa badan tapi ada seorang orang tua ya dapat detact aku ada mandik bunga, nya madah nya dapat nyerik aku kak mandik bunga..kuat juak penangan mandik bunga tok ohhh tapi kata Kak Rosnah (mak tua yang merik mandik bunga ya tek) mun mauk effek ya kuat mandik selalu...malas ku ehh bukan ku bena pun..

Tok dah 3 minggu berlalu..aku rasa effek nya dak madot sebab baruk tadik orang madah ku dah usak anser ..tok semua gara kerja menimbun nak ngepong dateline, mun sik achieved target commitment plan aku taun tok matilah aku..mun markah pretasi ku gugok muka beraura pun sik guna juak nak?.. so apa yang aku dapat padah mandik bunga tok ada kebenaran nya tapi kita mesti tauk limit kita dalam apa juak yang kita polah, jangan banyak gilak nak jadi kes Mona Fandey..

Kawan ku akan nikah ujung tahun tok, kelak ada lagik session nak mandik lulur ngan mandik kunyit so aku sikkan melepas kan peluang ya ..aku akan ikot juak, next time tok aku akan niat betul2 lok..mun dapat carik rempuan kedak Megan Fox..aihhh mauk juak...