Mandik Bunga Teratai Layu Ditasik Madu

Umm kekibak kekibak (lagu Beyonce nak "To the left..To the left" ku translate bahasa Iban)...nama berita kitak orang wai...bagus kah? aku bagus (sukati ku pun nak jawap) so apa perkembangan terbaru kitak orang? dah meli baju kat Wisma Satok 50% last week...banyak ada jak orang sia..nang mcm2 jak muka orang berbeli mun aku sik ngenang nengan orang opis ku meli barang (ngular lagik aku kohh..so rajinnn) sik ku betah nak pergi sia..dah lah parking susah.


(Mari2 potongan 50% semua benda...mari! mari! lelong!lelong!)

Tapi demi nusa dan bangsa ku redah ku juak lautan manusia sia..apa jak kah nak di 50% diskaun nya sia..tang sama jak barang dahlah sikpat coba..tang aku teringin nak meli seluar khakis tek ku coba jak ke tengah2 kedai ya...lalek ku, mun sik kacak after aku meli, ada orang nak nganti barang ku beli? sik ada...so bagus aku coba dari ku nyesal dudi. Tapi kitak orang jangan lah otak kuning siklah ku berbuka seluar and makei luar bib jak ditengah pasar satok ya..aku rasok ku jak seluar ya dgn seluar kerja ku double lah..Gila apa ku nak makei luar bip tengah2 pasar satok sia..ada aku kenak tangkap dak Fashion Police Channel E terus di nominated "The most sexy man alive" aihhh melelat. Tapi coba kitak orang bayang mun aku berani bencar nukar seluar tengah satok makei luar bip jak...ishhh panas! Panas! or buak ..buak..Or kudik..kudik..
(Info Sharing: luar bip aku ari ya warna biru laut jenama BUM)

Mandik bunga...apa rasa kitak orang? aku rasa mun setakat mandik biasa2 jak sik pa..aku baca info nak mandik bunga tok boleh memberi seri di muka..aku rasa benalah sebab aura bunga dapat menyerikan badan kita. Aku sik pernah terpikir nak mandik bunga tapi disebabkan kawan ku yang nak nikah so aku on ajak lah, mestikah orang nikah nak mandik segala? entahlah ya mcm kepercayaan orang melayu jak benda2 mistik macam tok..masa Brad Pitt nikah ngan Jennifer Aniston dolok sik ku rasa nya gago nak mandik2 pangantin dibah jembatan tok..tapi bak kata urang tua mun sik ikut kelak tulah..lalu jadi Jins Shamsuddin ngan NoorKumalasari dalam "Tiada Esok Bagimu" malam nikah kenak lantak lori...lepas ya jadi gila berjait kat palak lalu sik nyerik first night nya ngan bini nya..pooonekk..(erkk perlukah aku madah last statment ya?)

(best cerita tok ehh...banyak tauladan jak cerita tok)

Since kawan ku nak nikah nya ngembak lau aku tok ngenek nya mandik pengantin dekat sebuah kampung tok (lokasi di sembunyi atas sebab2 keselamatan) aku mikir sik apalah . Setakat mandik jak bukan apa2 pun ,so aku pun dengan geratak ati mauk juak mandik bunga juak. Kawan ku madah orang tua ya nyuruh datang malam khamis malam jumaat malam keliwon kata org jawa. Malam ya tek siap berbekal seluar spare segalalah tek, nang rasa nak pergi spa lah tek nak..dalam on the way pergi sia kawan ku madah orang tua ya dapat madah apa yang kita pernah polah masa nya merik mandik ya ( aku pikir kawan ku pergi spa ya ala moden cek2 urang tua duhal merik mandik) nebes indah kmk duak..lalu sejuk tangan ku tangan ku..matilah mun nya dapat tauk semua benda nak...well apa ku dpt madah aku bukan angel j(just victoria secret angel jak okeyy) and Im not that innocent (ala2 lagu britney spears) ...

Tibalah ku ke rumah ya ..moden juak ada flat screen TV lagik ya..orang tua ya mengingatkan aku dengan Rosnah Mat Aris ..becok jak mulut nya. Kawan ku dolok sebab nya mandik lain..mandik pengantin katanya, aku tek mandik bunga (orang tua ya decide utk kmk duak) lepas 15 minit kawan ku mandik, idar aku lagik, nebes aku mula2, ya kak Rosnah (ku madah jak nama nya kak rosnah) nanyak apa niat ku mandik..ku madah ku nak seri badan jak, ku tangga ku dalam tempayan ya wangi dan banyak ngan mcm2 bunga..aku tek siap humming lagu Misha Omar "Bunga2 Cinta" apa tek kak nanga banyak gilak bunga..ya nya madah mandik bunga tok banyak kelebihan nya bukan setakat nambah seri bunga tapi dapat merik aura ke tubuh badan kitak (siap ko Mawi..ko pikir ko ajak ada aura kelak aku jadi Raja SMS juak...)

(siklah mcm tok ku mandik ..kakan juak)

Ceridit jak mulut ku madah ku agik single mun dapat cepat sikit dapat jodoh, nya madah ya sik susah mun sanggup ngekot ajaran nya ..lalu terbebek aku, tok mesti ada unsur mistikal tok..ku madah boh jak janji badan ku segar after mandik..tapi ku nangga mulut Kak Rosnah ya terkumat kamit jak..apa jak di baca nya..redha jak lah..

Pulang kmk duak tek nak bersusey lah kmk duak ttg pengalaman mek duak tek nak..tetak 2 jak kmk duak sik percayak, sbb tujuan kawan ku mandik in the 1st place sbb nak nyukup syarat mak kawan ku jak..tapi nang best lah mandik tok aku dapat rasa effek nya, masa pulang ya ajak badan ku dah rasa nyaman..wangi semacam jak ku rasa.

Keesokan hari nya ku pergi kerja, tok cerita bena...serius tok! dari aku masuk dalam lift dah ada orang madah aku berseri2 duak-tiga orang negor muka ku berseri, lepas ya nang segar rasa badan tapi ada seorang orang tua ya dapat detact aku ada mandik bunga, nya madah nya dapat nyerik aku kak mandik bunga..kuat juak penangan mandik bunga tok ohhh tapi kata Kak Rosnah (mak tua yang merik mandik bunga ya tek) mun mauk effek ya kuat mandik selalu...malas ku ehh bukan ku bena pun..

Tok dah 3 minggu berlalu..aku rasa effek nya dak madot sebab baruk tadik orang madah ku dah usak anser ..tok semua gara kerja menimbun nak ngepong dateline, mun sik achieved target commitment plan aku taun tok matilah aku..mun markah pretasi ku gugok muka beraura pun sik guna juak nak?.. so apa yang aku dapat padah mandik bunga tok ada kebenaran nya tapi kita mesti tauk limit kita dalam apa juak yang kita polah, jangan banyak gilak nak jadi kes Mona Fandey..

Kawan ku akan nikah ujung tahun tok, kelak ada lagik session nak mandik lulur ngan mandik kunyit so aku sikkan melepas kan peluang ya ..aku akan ikot juak, next time tok aku akan niat betul2 lok..mun dapat carik rempuan kedak Megan Fox..aihhh mauk juak...

12 comments:

Rudy said...

yah.paduhal tek ada encerik mandik bunga, ada efek all the ladies nenung kau tek?..eheheh

izzatul nabila said...

kak rosnah ya single x?? tang ada jdoh ktk ngn kak rosnah ya..hahahah... netauk ktk tiba2 suka nya lps di jampi nya..hahaha

p/s: pelu ka madah wana soar bip!! haha

Mr Duey said...

Rudy kawanku(umm mcm pernah jumpa haha)

Awok berkesen rudy..tapi yalah tek benda mcm tok bukanya bagus di amal..mun sik ngenang kawan mintak ngenek sik juak ku akan pergi tempat mcm ya..yalah hidup ku penuh ranjau berduri umm hahaha coba gak

Izza

Kak Rosnah ya dah berlaki..laki mudak gik oii..yahhh

Aihh mesti mauk madah luar bip kmk warna apa...ada related ngan jalan penceritaan bah..hahah

joynstar said...

duey tok mundapat madah warna loar bib nya isnin sampey ahad ada warna2 pelangi, jangan sik tauk. hahhha



XoXo

Mr Duey said...

Joynstar..

Banyak koleksi bah...kelak molah cerita luar dalam kelak..jadi xxx rated blog ku hahah biarlah rahsia jak lah hahaha

SEN said...

nasib jak kau x knak potong 18 kakya knak tanam dalam simen owh..bahaya na kja kau tok eh..

bencik ku ngga nok glitter2 ya..meriah keri pun x glitter gya glak..eheh..

KHaiRuL aNTaSHa said...

nang ada perubahan kah ktk asa pas mandik bunga segala ya?

dukunlintah plk said...

yahh.. pasang susok gik.. waahhahaha.. power lah nek rosnah ya belaki mudak.. ndak lah ku berani ada ktk urg d jampi nya klk ;p

Mr Duey said...

Sen
yalah nasib ku sik kenak potong..mun sik kan dah jadi ice cream potong..tapi nak sen mun jak terjadi mesti cerita aku di filemkan..aku mauk Brad pitt jadi aku dalam filem ya mun artis malaysia ku mauk Fahrin ahmad..boleh? hah

Bling2 meyin2 bloggerina aku...ko lalek pahal hahah

Khairul Antasha..

Jangan biarkan diri anda diselubungi dengan Missssterriii...coba kitak baruk kitak tauk..

P. Duk

susuk..nak ku berani kelak muka ku kacak gilak susah juak nak..bialah aku hidup bersederhana..(sepohon kayu daunya rimbun lebat buahnya serta bunga..walaupun hidup seribu tahun..lalu bernasyid indah ku)

Kak rosnah jangan di main2 kelak di sumpah jadi katak kelak

Asphyxia said...

Mun aku nak mandik bunga juak, gik boleh sik?

f.loren said...

mandik bunga nerjasss.

eh megan fox kah? pa di kacak nya. mok remputeh juak. bagus2 org melayuu derang derang bah. mem-mem tok.. kacak di diat jakkkkkk.

i'm_sicK_n_tiRed said...

nak dipadah orang tua sik dapat juak x diekot eh..haha..

bagus kali mandik bunga ya..pake ngeluar seri muka..mena ndak kah..