Ku Tebah sbb Masang Make-up 5 inci

Tauk ko apa maksud Tebah? "Tebah"bermaksud..mun bakal pengantin tek before nya nikah muka nang puaka..muka kedak pusak kenak rendam dlm sungei..tercungap-cungap pucat lesi.. tiba-tiba time nikah tek pandei kacakkkk...pandei bersinar jak muka..ya maksudnya tebah.

Orang selalu nanyak aku kenak aku selalu tebah turun kerja...lepas ya mesti aku nyawap ala-ala "Jejaka Lindungan Kaabah" mesti jawap kedak tok "sikdalah biasa ajak" ..sik juak ku loba madah sampei "semua itu hasil wuduk jer"...kenak kita selalu sik jujur? Adakah kerana kita takut org madah kita bersusey ttg kita? Aku berik beberapa contoh situasi dimana kita mesti merik jawapan cliche/berbulak/berpura-pura:

Org muji: Kacak baju kitak ehh...
Jawapan Cliche': sikdalah biasa jak..murah jak tok..
Jawapan sebenar: ehh aku hanya makei baju G2000, Zara, Topshop, Mark & Spencer, H&M jak...sik main lah makei baju beli berlambak di Grand Supermart or even Sogo..choiii!

Org muji: Kacak nak muka kitak ari tok..apa pakei kitak?
Jawapan cliche': aiee sikda ehhh sikda kmk makei apa-apa koh..nak murah jak kmk makei
Jawapan sebenar: ehh setiap pagi aku masang Toner anti ageing, eye cream,lepas ya Firming cream for reshaping the face, lepas ya moisturizer , sun block, BB cream, lepas ya some loose powder and akhir sekali Moist Make up water......sik semput nyawa ko!

Org Muji: kacak na beg kitak? Siney kitak meli?
Jawapa. cliche': sikda ehh murah jak mek meli..kmk meli di Parkson time sale ria
Jawapan sebenar: sak jak makei beg Gucci beli di Pavillion rega beribu...swipe credit card ..sampei ditok ari masih juak belum abis mayar beg ya...

Ku selalu heran kenak kitak mesti berpura-pura? Mun kita merik jawapan sebenar orang akan madah kita ngegeh..berdengah....loba...apa yang ku dpt madah.."jom goyang inul..(tiba-tiba jak...aku sebenarnya sik tauk jawapan ya)

Nota Kaki: Kadang-kadang mun aku nangga cermin aku bersyukurrr gilak-gilak sebab aku kacak....aieeeee

CIPIKA CIPIKI,
MR DUEY

Skrem Pelangi

Masa aku gik kecik dolok, every time mun mak ku nyuruh ku meli skrem paddle pop nak warna pelangi mesti ku feelin-feelin anak orang kaya. Bukan apa nembiak lain sekadar makan skrem nak dalam plastik rega seposen berperisa santan or asam boi. Well nie nak molah dari kecik ku nang high taste, sampei ditok ari selagik skrem ya bukan skrem Haagen Dazs sikkan ku nuleh...and aku 100% yakin kitak org makan sekerem brand Marigold jak nak...tedah!

Kinek tok ku suka pesen kaler terang-benderang mcm tok....orang puteh madah konsep "colour blocking" tapi ku madah konsep skrem pelangi. Tapi biasalah org di kuching tok semua nak diingar nya...aku yakin benar orang pengingar tok, muka dak nya mostly suam-suam kuku jak! (sambil pose ala Mama Bosan)

Nota Kaki: Aku heran kenak orang suka makei baju sleeveless mun tauk ketiak tek itam kak ya kulit tek kedak kulit biawak?

CIPIKA CIPIKI,
MR DUEY

PapaRazzi: Meli Roti Mita

Ehhh lawat gik dak paparazzi tok...aku nak meli roti bun kacang ngan mentega pun di gambar nya juak...anggol ku bah...

Tapi ya adalah price that I need to pay sbb dilahir jadi golongan kacak ....nang susah koh siney jak ku jalan ada jak dak paparazzi ngambar aku...

So advise aku ngan kitak orang..jangannn sesekali mintak jadi kacak or coba nak ngias dirik tek jadi kacak..susahh koh (biar aku sorang jak kacak..kitak org biarlah berimej bibik sahaja okeyy!)

So ya ajak ku nak madah....jangan kitak org sik tauk..nyaman roti mita koh..jangan mala jak asal org pergi KL mesan meli roti Gardenia...sakai kah apa kitak org tok!

Nota Kaki: Aku yakin Zee Avi akan molah sigek lagu berjudul "Tempuyak Goreng Sigek" lagu ya sambungan lagu "Mi kolok sigek"... Setegal lagu ya lalu pemes Mi Kolok Hj Salleh kak ya....

CIPIKA CIPIKI,
MR DUEY

(Cipika = Cium pipi kanan and Cipiki =Cium pipi kiri...ya akan jadi trademark aku ...jangan kitak org nak niru aku juak...term ya tek ala-ala XOXO mcm org puteh selalu nyebut ehh..kelas nak aku! Yahhhh)

Betis ku besar...

Aieee heyy....lamak ku sik ngabas blog ku...ku yakin dak blogger seanggkatan ngan aku seperti dak Cindy Crowford (oon) ...Noami Cambell Soup (fara) Edika Yusouf ..bukan Yusouf Taiyup (Dukun) ...and siapa-siapa gik mesti dah pupus...sepupus style rambut Jimmy Chin or Aaron Kwok jaman 90 an dolok...Or pupus kedak Tommy Page antara artis paling top jaman 90an...Lagu pemes nya Shoulder to cry on...aiee tauk aku ehh!

Aku sik berani madah ku kembali dan terus menjadi blogger yang paling kacak...paling style disitok tapi kita tangga dan lihat jaklah..since aku dah beisik ipad tok (perlukah ku madah? Cek-cek samsung galaxy tap jer...opps ) .

Apa yang ku tangga didunia blog tok dah boring...cerita-cerita semua boring...sik best...banyak blogger rasa blog nya dibaca sepelusuk dunia... tapi realiti....mun sik mak ko dipejal ko maca or kawan-kawan ko di pejal ko...well not me ...aku tauk Lady Gaga pun maca blog aku..yahhhh sik ko pengsan dengan statement ala artis dlm majalah mangga "saya tak nak publisiti murahan" tapi nya tek bergambar makei kain sekilan ajak...besar pocak ku time sekolah dolok.

Tapi ku nangga kinek tok ada juak org laki di feature dlm Majalah ya......daknya mesti mauk juak bergambar ditepi swimming pool, waima makei singlet crocodile meli di wan fatt dgn seluar pit ....bukan apa aku pun teringink juak bah berpose mcm ya...so siapa2 ada kenal ngan editor sia, sila hubungi saya...Aku jamin mun ku di feature dlm majalah ya akan meningkatkan saham majalah mangga sampei ke tahap Wall Street..(aku yakin!!) ...(terus pose ala Zarina Anjoulie Lavocah dlm FHM indon...kelas nama nya.perlukah ku nuka namakua juak..what about Duey Adonis Ngangkanger ..aiee bunyi campuran jawa jak)

Oklah cukup...cukup dolok.aku dah nak practice poco-poco step no 35 (step tok ada diremix zapin plus ronggeng)....ok bye!